Ikkunasanakirja

 • » Mikä on MSE-ikkuna?
  mse-ikkuna

  Mikä on MSE-ikkuna?

  MSE-ikkuna on yleisin Suomessa käytetty ikkunatyyppi. MSE-ikkunalla tarkoitetaan sisäänaukeavaa kaksipuitteista kolmilasista ikkunaa, jonka sisemmässä puitteessa on kaksilasinen umpiolasielementti. Tuuletusikkunoissa puitteet voidaan kytkeä aukipitolaitteella yhteen. 

 • » Mikä on ikkunan G-arvo?
  ikkunan g-arvo

  Mikä on ikkunan G-arvo?

  Ikkunan G-arvo on ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin. Ikkunan G-arvo kertoo siis siitä, miten ikkuna hyödyntää auringon tuottamaa lämpöä ja valoa.

  Suuri ikkunan G-arvo on merkki siitä, että ikkuna hyödyntää aurinkoenergiaa hyvin. Pieni ikkunan G-arvo puolestaan viestii heikommasta aurinkoenergian hyödyntämisestä. Ikkunoiden käyttökohde määrittää sen, mikä G-arvo on kohteeseen sopiva.

  Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin eli G-arvo on käsittelemättömällä lämpölasilla suunnilleen 1,3. Lasin ja samalla myös ikkunan G-arvoa on kuitenkin mahdollista parantaa. Ikkunan G-arvoa voi parantaa pinnoittamalla ikkunan uloin lasin heijastavalla pinnalla. Näin osa auringon tuottamasta infrapunasäteilystä heijastuu takaisin ilman, että se läpäisee ikkunan ja tulee asuntoon.

  Tiivin Aurinkosuojatut ikkunat on kehitetty tätä varten, ja niillä on hyvä G-arvo. Auringonsuojalasi mahdollistaa sen, että kovimmilla helteilläkään koti ei ylikuumene eikä kotia tarvitse viilentää keinotekoisesti.

  Tutustu videolta Tiivin Aurinkosuojattuihin ikkuinoihin

 • » Mikä on ikkunan U-arvo?
  Ikkunan u-arvo

  Mitä ikkunan U-arvo tarkoittaa?

  U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä eli U-arvo kertoo ikkunoiden energiatehokkuudesta. Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi lämmöneristys ikkunassa on.

  Enimmäisarvot on määritetty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Määräykset koskevat uudisrakentamista ja niitä sovelletaan rakennusten korjaus- ja muutostöihin. Ikkunan enimmäisarvo 2010 alkaen on 1,0 W/(m2K). Nykyään jokaisessa uudisrakennuksessa tulee siis olla ikkunat, joita vielä pari vuotta sitten kutsuttiin energiansäästöikkunoiksi.