Ikkunoiden tiivistäminen

Ikkunoiden tiivistäminen tehdään asennuksen yhteydessä useimmiten käyttämällä polyuretaanivaahtoja. Vaahdon materiaalin lämmön- ja ääneneristävyys on hyvä eikä se ime kosteutta.

Ikkunoiden tiivistäminen vaahdolla asennuksen yhteydessä

Ikkunoiden tiivistäminen tehdään saumavaahdolla, jota ei ole tarkoitettu ikkunan kiinnittämiseen, vaan ikkuna on aina ensin kiinnitettävä mekaanisesti. Rakenteisiin ruiskutettava vaahto laajenee voimakkaasti, joten liian täyteen vaahdotettu tilkerako voi johtaa karmien vääntymiseen.

Tilkeraosta täytetään yleensä vain 2/3, sillä vaahto laajenee vielä kovettuessaan. Tarkasta tarkemmat käyttöohjeet eristeen valmistajalta. Kuivissa olosuhteissa voi olla tarpeen kostuttaa pinnat vesiruiskulla. 

Mahdollisesti yli pursuneen eristeen voi leikata eristeen kuivuttua. Älä leikkaa eristettä liian aikaisin; kuivissa olosuhteissa ja talvella voi olla tarpeen odottaa kovettumista jopa vuorokauden verran. 

Ikkunan eristäminen ja tilkerako

Tilkevaran eli eristevaran tarkoitus on varmistaa riittävän suuren tiivisteainamäärän saaminen ikkunan ja karmin väliin.  Eristettä varten tarvittavaa tilkerakoa jätetään 15–35 milliä ikkunan jokaiselle sivulle.  

Liian tiukka tilkerako voi aiheuttaa ongelmia, sillä rakenteen mahdollisesti eläessä ohut uretaanisauma voi revetä. Seinärakenteet eivät ole koskaan aivan suoria, joten 10 mm kokoiseksi mitoitettu rako voi osoittautua jollain kohdalla karmia liian kapeaksi. Yksikomponenttisen uretaanivaahdon hidas kuivuminen alkaa aiheuttaa ongelmia vasta, jos rako kasvaa noin 50 mm kokoiseksi. 

Hirsitalon painuma ja tilkevara

Betoni- ja hirsitaloissa on lisäksi huomioitava rakenteiden painuminen tai eläminen. Pyöröhirsiseinä painuu noin 2 senttiä yhtä seinämetriä kohti, lamellihirsiseinän painuma on puolet tästä.

Vanhojen ikkunoiden tiivistäminen

Vanhojen ikkunoiden tiivistäminen onnistuu parhaiten uusimalla kuluneet ja huonokuntoiset tiivisteet. Tiivin verkkokaupasta löytyy umpimallinen tiiviste, joka sopii käytettäväksi useimmissa Tiivin valmistamissa ikkunoissa.

Riittääkö ikkunoiden tiivistäminen vai tarvitaanko ikkunaremontti? Hyödynnä maksuton Suunnitteluapu!

Tiivi Suunnitteluapu on maksuton palvelu, joka auttaa rakentajia ja remontoijia kaikissa ikkunoita ja ovia koskevissa kysymyksissä.

Hyödynnä siis Tiivi-asiantuntijan ammattitaitoa ennen kuin teet valintoja, jotka vaikuttavat kotiisi ja elämääsi vuosikymmenten ajan!