Turvalasi ikkunaan tai oveen

Erilaisia turva- ja suojalaseja käytetään kohteissa, joissa ikkunan tai oven lasituksen rikkoutuminen voi aiheuttaa loukkaantumisriskin.

Turvalasi lisää ikkunan kestävyyttä

Lasin turvallisuutta lisääviä ratkaisuja ovat karkaistun, laminoidun tai rautalankaverkolla vahvistetun lankalasin käyttö. Lankavahvistettua turvalasia käytetään nykypäivänä harvoin, sillä karkaistulla ja laminoidulla lasilla saadaan toteutettua turvallinen lasitus läpinäkyvyyden kärsimättä.

Laminoitu lasi

Laminoitu lasi valmistetaan liittämällä kaksi tasolasia eli floatlasia päällekkäin siten, että niiden väliin liitetään suuren paineen ja lämmön avulla muovikalvo. Lopputuloksena on lasinkirkas turvalasi. Muovikerros tekee laminoidusta turvalasista sitkeän ja vaikeasti rikottavan. 

Laminoidun lasin lujuus on hieman tavallista lasia heikompi, mutta rikkoutuneenkin lasin sirpaleet pysyvät kiinni muovikalvossa. Lasi myös pysyy tiiviinä säröytymisestä huolimatta, joten siitä on vaikea päästä läpi ja ennen muuta lasinsirpaleista loukkaantumisen riski pienenee. 

Karkaistu lasi

Karkaistu lasi valmistetaan kuumentamalla tasolasi ensin 650° lämpötilaan, jolloin lasi pehmenee ja siinä olevat jännitykset häviävät. Sen jälkeen lasi jäähdytetään nopeasti. Käsittelyn jälkeen lasin pintaosaan jää pysyvä puristusjännitys ja keskelle vetojännitys.  

Karkaistu lasi on 3–5 kertaa tavallista lasia lujempaa. Rikkoutuessaan se murenee pieniksi palasiksi, joissa ei ole terävää leikkaavaa reunaa. Karkaistu lasi kestää potkuja ja ihmisen kaatumisen lisäksi myös lämmön aiheuttamia jännityksiä, joten se sopii hyvin saunan löylyhuoneen ikunalasiksi. 

Vaatimukset turvalasin käytöstä

Yleisötilojen kulkuväylien ovissa käytetään turvalasia, jos lasipinnan korkeus lattiasta on alle 1500 mm. Turvalasia on käytettävä myös ovien vieressä olevissa ikkunoissa ja lasiseinissä, jos oviaukon ympärillä on alle 300 mm umpinainen rakenne.

Yleisötilojen ikkunoissa on käytettävä turvalasia, jos lasipinnan korkeus lattiasta on alle 700 mm. Asuntojen sisätiloissa sekä parvekkeen ja asunnon välisessä ikkunassa turvalasina on voinut vuoden 2017 loppuun saakka käyttää myös tavanomaista paksumpaa ja sen vuoksi kestävämpää vähintään 6 mm paksua tasolasia. Vuoden 2018 alusta alkaen turvalasia edellyttävissä kohteissa on käytettävä aina karkaistua lasia, laminoitua lasia tai lankavahvistettua lasia. 

Turvalasituksesta määrätään tarkemmin Suomen rakennusmäärätyskokoelman osassa F2 (Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta). Tarkan käytännön ohjeistuksen turvalasien valinnasta antaa aina oman paikkakunnan rakennusvalvonta.  

Pesutilojen kokolasiovet tehdään karkaistusta lasista. Esimerkiksi liukuovissa voidaan käyttää myös laminoitua lasia. 

Askarruttaako ikkunoiden valinta? Hyödynnä maksuton Suunnitteluapu!

Tiivi Suunnitteluapu on maksuton palvelu, joka auttaa rakentajia ja remontoijia kaikissa ikkunoita ja ovia koskevissa kysymyksissä.

Hyödynnä siis Tiivi-asiantuntijan ammattitaitoa ennen kuin teet valintoja, jotka vaikuttavat kotiisi ja elämääsi vuosikymmenten ajan!