Ikkunaristikko

Ikkunaristikon eli koristeristikon avulla ikkuna saadaan muistuttamaan puitteilla pieniin ruutuihin jaettua ikkuna-aukkoa. Välipuitteita (jakopuitteita) käytetään nykypäivänä kesämökkien uusissa ikkunoissa ja korjausrakentamisessa, mikäli talon historiallinen tyyli edellyttää perinteistä ikkunamallia.

Mikä on ikkunaristikko?

Ikkunaristikko eli koristeristikko (joskus käytetään myös nimitystä valepiena) on jakopuitetta helpompi tapa vaikuttaa ikkunan ulkonäköön ja ”jakaa” se pienempiin ruutuihin. Jakopuitteeseen verrattuna ikkunaristikko on sirompi ja vaikuttaa vähemmän valoaukon kokoon. 

Irrallinen koristeristikko voidaan kiinnittää ikkunan ulkopuolelle esimerkiksi hakasin. Kehäristikko painetaan paikoilleen ikkunan sisäpuolelta ja on helposti irrotettavissa esimerkiksi ikkunan puhdistusta varten. Koristeristikko voi olla rakenteeltaan muovia tai puuta.

Kiinteä ikkunaristikko eli liimaristikko puolestaan liimataan ikkunalasiin joko ulkopuolelle tai molemmin puolin lasia eikä sitä voi irrottaa.Ulkonäkö on siisti ja ratkaisu teknisesti kestävä, mutta ikkunan peseminen vaikeampaa kuin irroitettavalla koristeristikolla varustetussa ikkunassa.

Kaipaatko apua ikkunan valintaan?Hyödynnä maksuton Suunnitteluapu!

Tiivi Suunnitteluapu on maksuton palvelu, joka auttaa rakentajia ja remontoijia kaikissa ikkunoita ja ovia koskevissa kysymyksissä.

Hyödynnä siis Tiivi-asiantuntijan ammattitaitoa ennen kuin teet valintoja, jotka vaikuttavat kotiisi ja elämääsi vuosikymmenten ajan!