Arkkitehtikohde nuortui ikkuna- ja oviremontissa

”Tiivi asentajat hoitivat ikkunoiden ja ovien asennuksen rivakasti, ja selvittivät muun muassa talon rakenteesta johtuvan yllättävän haasteen hyvin”, kiittää talon asukas Ilkka Hiltunen.


Arkkitehdin suunnittelema 1980-luvun paritalo sai uutta ilmettä ja toimivuutta ikkuna- ja oviremontissa. Taloihin asennettiin yhteensä yli 30 avattavaa Tiivi Kristalli -ikkunaa, Kristalli-ulko-ovet etu- ja takapihan puolelle sekä toisen taloon terassille parvekeovi.

Kuopion Päivärannassa sijaitsevan paritaloyhtiön remontti tehtiin sujuvasti keskellä talvea, tammikuussa. Remontilla haettiin talolle uutta ilmettä ja toimivuutta, ja muutoksen huomaa jo ulko-ovella.

”Ovet ovat oikein toimivat. Tuulikaappi muuttui valoisammaksi ikkunallisten ovien ja valkoisen värin ansiosta. Ulko-oviin valittiin lasielementit kolmella pystyikkunalla ja kaksivärisen oven ulkopuoli on ruskea ja sisäpuoli valkoinen”, kertoo toisen talon asukas Ilkka Hiltunen.

Remonttia suunniteltaessa taloon haluttiin vahvat, tyylikkäät ja lämpöominaisuuksiltaan edistykselliset ikkunat ja ovet. Kristalli-mallistossa Hiltusta ja hänen naapuriaan miellyttivät laatu ja ulkoasu. Kristalli -ikkunoiden piilosaranat ovat tukevat ja toimivat, energiatehokas tuplaselektiivilasitus pitää vedon tunteen poissa ja pienentää tilavien huoneistojen lämmityskustannuksia.

”Tiivin edustaja Keijo Heikkinen todella paneutui meidän asiaamme. Hän hoiti ikkuna- ja oviremonttiprojektin asiantuntevasti ja luotettavasti alusta alkaen. Tutustuimme kyllä muihinkin tarjoajiin ja haimme hintatietoutta, mutta päädyimme Tiiviin, vaikka se ei halvin ollutkaan.” 

Puitteiden kuultoväri tuo esiin puun parhaat puolet

Arkkitehdin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ikkunoiden alumiiniverhoilu pidettiin ulkopuolella tummanruskeana. Asukkaat halusivat alkuperäisen ruskean värin säilyvän myös sisäpuolella, joten karmit ja puitteet kuultovärjättiin ruskeiksi. Tulos on kaunis: tummat ikkunapuitteet tuovat sisustukseen ryhtiä ja puun syyt erottuvat kauniisti.

”Ikkunoiden kuultovärjäys on erittäin onnistunut. Väriä oli muutettu välillä sisäremontin yhteydessä, mutta nyt sävy on juuri samaa jota ikkunoissa käytettiin alunperin. Olohuoneen ikkuna on kuin suuri maisemataulu, kerrassaan upea.”

Talon ilme muuttui remontissa ulkoasultaan jonkin verran, kun aiemmin ikkunoissa olleet ristikot jätettiin nyt kokonaan pois. Tämä toi myös lisää valoa sisätilaan.

”Alussa ristikoiden puuttuminen tuntui hieman oudolta, mutta totuimme siihen pian. Näkymä sisältä ulos on nyt yhtenäinen, ja ulkoa katsottuna talon ilme on nyt aiempaa selkeämpi.”

Kaikissa ikkunoissa on tehtaalla asennetut integroidut sälekaihtimet, jotka tuovat näkösuojaa ja vähentävät sisätilojen lämpenemistä kuumina kesäpäivinä. Olohuonetta lukuun ottamatta kaikkiin huoneisiin tuli tuuletusikkunat. Ne mahdollistavat ylimääräisen ilmanvaihdon tarpeen mukaan. 

Tiivi asennukselle täysi kymppi

Molempien talojen asukkaat ovat asuneet kodeissaan niiden rakentamisesta lähtien. He ovat sopineet keskenään, että talojen ulkoasuun vaikuttavat remontit toteutetaan yhteistuumin.

Ikkunoiden ja ovien asennusta tehtiin Hiltusen kodissa yhteensä kolmen päivän aikana. Asennuksen alkaessa uudet ikkunat ja ovet oli tuotu pihaan sovitulle paikalle. Asentajat hoitivat vanhat ikkunat asianmukaisesti kierrätykseen.

”Asentajien työn jälki todella hyvää, täytyy antaa täysi kymppi. He ovat todellisia ammattilaisia: osaavia, ystävällisiä ja avuliaita. Ja paikat olivat siistit remontin jäljiltä.”

Hiltusen mukaan energiatehokkaiden Kristalli-ikkunoiden lämpöominaisuudet tuntuvat päivittäisessä arjessa ikkunan läheisyydessä oleskellessa. Vedosta ei ole tietoakaan.

”Olen tyytyväinen Tiivi ikkuna- ja oviremonttiin, niin tuotteisiin kuin koko prosessiin. Muutama naapurikin on halunnut tulla katsomaan muutosta. Mielelläänhän näitä näyttää”, Hiltunen sanoo.