1980-luvun tiilitalon uusi moderni ilme

Kauniilla kallioisella tontilla sijaitseva 1980-luvulla valmistunut talo sai lähes uudiskohdemaisen ilmeen ikkunaremontilla.

Noin 15 vuotta sitten Helsingin Jollaksesta kallioiselta tontilta löytyi 1980-luvulla rakennettu tiilitalo, jolla oli selkeä potentiaali talon ostaneelle pariskunnalle. Etsinnässä oli jo jonkin aikaa ollut modernia tyyliä edustava uudiskohde, mutta pari päätyi vanhempaan taloon, johon he tekivät lopulta täydellisen remontin. Yksi suuren remontin merkittävistä osa-alueista oli uudet isot ikkuna-aukot, mikä osaltaan modernisoi tyyliä ja auttoi luomaan talosta uusien asukkaiden unelmakodin.

Kadulta puiden taakse piiloutuva valkoinen tiilitalo on katseilta suojassa, ja talon taakse kätkeytyy myös vehreä ja hyvin yksityisyyttä vaaliva takapiha. Talon ostanut pariskunta ihastui talon pohjaan, ja näkivät siinä vahvan potentiaalin. Ideat ja inspiraatio talon uudistuksista lähtivät ennen kaikkea ikkunoista. Ennen Jollaksen talon löytymistä, olivat ostajat ehtineet käydä katsomassa jo useita uudisrakennuksia.

– Tätä taloa päädyttiin aina uudestaan katsomaan, ja todettiin että tässä on niin loistava pohja ja hyvät perustoiminnallisuudet. Siitä sitten lähti ajatus, että takkahuoneen seinä voisi olla aika hieno, jos sen puhkaisee kallion suuntaan. Ja kun valaisee kallion, niin sehän olisi kuin valtava taideteos. Tavallaan hassu ajatus avata ikkunat kalliota päin, mutta kyllähän tuo muuttui aivan valtavasti koko tuo tila, asukas kuvailee alkuperäisen idean syntyä.

Suuria muutoksia ikkuna-aukkoihin

Takapihan kallion suuntaan aukaistut ikkunat olivat suurin muutos ikkunaremontissa. Takkahuoneessa oli kallion puoleisella seinämällä alun perin pienet, korkealle sijoittuneet ikkunat, samanlaiset kuin takanpuoleisella seinällä. Vanhojen ikkunoiden kohdalle tehtiin uudet suuret aukot, joihin asennettiin kaksi suurta kiinteää Tiivi Maisema -ikkunaa. Samanlaiset ikkunat vaihdettiin sohvan takana olleiden avattavien ikkunoiden tilalle, suurentaen myös niiden aukkoja. Neljän kiinteän ikkunan kokonaisuus on upea, ja kallion päällä ja ympärillä elävä kasvillisuus tekee näkymästä joka vuodenaikana erilaisen. Uudistettu takkahuone on reilusti aiempaa valoisampi ja viihtyisämpi.

Myös keittiön ruokailutilan ikkuna-aukkoja suurennettiin. Entisten kuuden avattavan ikkunan paikalle asennettiin kolme suurta Tiivi Maisema -ikkunaa, jotka nousevat lattian tasolta. Lasipintaa ja sisälle tulevaa luonnonvaloa on reilusti enemmän ja myös näkymä pihalle on esteettömämpi. Lisäksi ikkunoiden huolto on jatkossa huomattavasti helpompaa, kun pestäviä lasipintoja on keittiössä entisen 24:n sijaan ainoastaan kuusi.

Ikkunoiden vaihdon lisäksi talossa tehtiin paljon muutakin suurta remonttia, kuten vaihto suorasähköstä maalämpöön. Myös esimerkiksi talon keittiö, lattiat ja kylpyhuone uusittiin täysin. Remontin tavoitteena oli ensinäkin kodin visuaalinen modernisointi, mutta myös tekninen nykyaikaistaminen ja energiatehokkuuden parantaminen. Viimeksi mainitussa uudet ikkunat ovat tietenkin merkittävässä osassa. Taloon vaihdettiin vanhojen vetävien ovien tilalle myös uusia varastonovia sekä terassiovi, jotka osaltaan vaikuttavat energiatalouteen.

Katso ikkuna-aukkojen vaikutus olohuoneeseen

Ikkunavalinnat ja talon tyyli

Uudet ikkunat toteutettiin luonnollisesti valkoisina, sillä esimerkiksi olohuoneen suuret kiinteät, valkoiset ikkunat saivat jäädä ennalleen. Kylpyhuoneessa sen sijaan päästiin valitsemaan uuteen sisustukseen sopiva harmaa kuultosävy neljään avattavaan alasaranoituun ikkunaan. Lopputulos on hienosti sopusoinnussa seinälaatan sävyn kanssa, ja ilmeen viimeistelee mustat peitekilvet.

Eteiseen pääoven viereen valittiin piilosaranallinen avattava Kristalli-ikkuna, jossa ei ole näkyvillä peitekilpiä tai saranoita. Syynä valintaan oli, että kaiken haluttiin olevan mahdollisimman tyylikästä ja yksinkertaista. Olohuoneen nurkassa on kaksi kiinteää ikkunaa, joista aukeaa vehreä maisema.

Luotettavuus ja kotimaisuus ratkaisi toimittajan

Asukkaat ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja ylipäätään siihen, että suuri remontti tuli toteutettua siinä mittakaavassa, jossa se suunniteltiinkin. Sisustusarkkitehtikin oli todennut etukäteen, että tämä ikkunamuutos on se, millä tästä kodista saadaan moderni.

– Tällä ikkunaratkaisulla me tuotiin kokonaan uusi henki tähän vanhaan kasarityyliseen taloon, kuitenkin kunnioittaen sen tyylisuuntaa, he toteavat.

Ikkunatoimittajan valinnassa asukkaat tekivät kilpailutusta, ja päätyivät Tiiviin luotettavan suosittelijan perusteella. Ehdoton valintakriteeri oli myös kotimaisuus. Projekti sujui kaikkineen hyvin, ja he kertovatkin voivansa suositella Tiiviä myös itse.

– Ihan ehdottomasti! Myös asentajat olivat ihan huipputyyppejä, aikataulujen suhteen ja myös kohteliaita. Jäi tosi positiivinen fiilis.

Katso kuvat talon upeasta uudesta ilmeestä:

Tämän upean kohteen piharemontin voi katsoa myös Kotoisa-ohjelmasta kaudelta 6 jakso 8.
Klikkaamalla kuvaa saat kuvan suuremmaksi.