Ikkuna- ja oviremontista apua meluongelmiin

Kaarinalainen omakotitalo sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn valtatien lähellä. Vanhat ikkunat ja ovet päästivät melun tehokkaasti sisälle, joten asukkaat päättivät vaihtaa ikkunat ja ovet uusiin ääntä eristävämpiin.

Kaarinalainen 1980-luvun omakotitalo sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn valtatien läheisyydessä, mikä on aiheuttanut talon sisälle paljon liikenteen melua. Taloon muuttanut perhe päätti vaihtaa talon huonolaatuiset ikkunat ja ovet uusiin äänieristäviin Tiivin tuotteisiin. Uusien ikkunoiden ja ovien sekä desibeliasennuksen ansiosta ääneneristävyys parani mittausten perusteella selvästi, ja nyt talossa onkin mukavan hiljaista. Samalla myös talon energiatehokkuus koheni.

Kun Saara Mälkönen perheineen muutti uuteen kotiin, he huomasivat heti selkeästi sisään kantautuvan liikenteen melun. Talo oli peruskorjattu, ja siihen oli 10 vuotta aiemmin vaihdettu ikkunat ja ulko-ovi. Terassiovet oli uusittu kaksi vuotta aiemmin. Perhe oli asunut aiemmin kaupunkiympäristössä, joten liikenteen melu oli tuttua. Siitä huolimatta sisään kantautuvan liikenteen melu oli yllättävän kova. Myös ihmisten äänet kantautuivat sisään harvinaisen voimakkaasti. Epäilys heräsi, että ikkunoista ja ovista voisi löytyä juurisyy ongelmiin, ja näin tutkittaessa myös selvisi.

Katso videolta, mitä Saara kertoo hiljentyneestä kodista

Ikkunatoimittajista Tiiviin päädyttiin ensinnäkin siksi, että myyjä oli erityisen asiantunteva äänieristystuotteita läpikäydessä. Toinen tärkeä syy oli, että Tiivin valikoimasta löytyi lajissaan ainutlaatuinen, kehälukitteinen Kristalli-ikkuna.

–Tiivillä oli tällaiset yhden kahvan ikkunat, joihin me ihastuttiin. Se helppous viehätti tässä, Saara kertoo.

Taloon asennettiin yhteensä 9 piilosaranallista Kristalli-ikkunaa, joista osassa on tuuletusikkunat. Talossa on koneellinen poistoilmanvaihto, mikä huomioitiin varustamalla ruokailutilan ikkuna KLIK-raitisilmaventtiilillä, joka on myös äänieristyksen kannalta parempi, kuin vanhojen ikkunoiden venttiilit olivat.

Asennustapaa myöten paras ääneneristävyys

Ennen remonttiin ryhtymistä talossa suoritettiin ulkovaipan äänitasoeron mittaus. Äänentasot mitattiin tienpuoleisessa kulmamakuuhuoneessa. Ennen ikkunoiden uusimista mitattu äänitasoero oli 30 dB, kun taas uudella ikkunalla kulmamakuuhuoneen äänitasoeroksi mitattiin 35 dB. Äänitasoero siis parani 5 dB ikkunoiden uusimisen myötä.

Kaikki ikkunat ja ovet valittiin sillä perusteella, että äänieristävyys oli huomioitu mahdollisimman hyvin. Ettei se ainakaan remontin jälkeen tulisi häiritsemään. Pääoveksi valittiin luonnollisesti dB-rakenteinen äänieristysovi. Talon vanhat terassiovet oli varusteltu kahdella ohuella lasituksella, ja niiden asennus oli tehty niin, että kynnyksen alta pääsi kylmä läpi. Uudet ovet ovat saman näköiset, mutta äänieristävyys on huomioitu lasin paksuudessa.

Ikkuna- ja oviremontti toteutettiin Tiivi Desibeliasennuksena. Se tarkoittaa asennusmenetelmää, jossa saavutetaan ikkuna- tai oviaukolle eristämistä myöten erittäin hyvä tieliikennemelun eristävyys. Remontin laajuutta ja toteutustapaa pohdittaessa todettiin, että Desibeliasennus ei tuonut merkittävää eroa kokonaishintaan, joten haluttiin varmistaa, että kotona on ihan oikeasti hiljaista, ja että siellä on mukava asua. Muutos ääneneristävyydessä olikin lopulta merkittävä.

–Jos ennen kantautui koiranulkoiluttajien keskustelu meidän olohuoneeseen, tai tuntui että autot ajaa meidän seiniä pitkin, kun se hurina resonoi seinissä, niin näiden ikkunoiden asennuksen jälkeen on kyllä suhteellisen hiljaista. Voisi sanoa jopa merkillisen hiljaista siihen nähden, että tie on tuossa vieressä, Saara toteaa.

–Saatiin Tiiviltä pitkän linjan asennuskonkari hommiin ja asennus tehtiin äärimmäisen huolellisesti. Suurin muutos oli se, että vanhat ikkunat olivat ihan silmällä katsoenkin huonolaatuiset, ja ihan maallikkokin pystyi arvelemaan, että niitä ei oltu asennettu asianmukaisesti. Parasta tässä remontissa olikin se, että asennus on nyt tehty todella huolella, hän jatkaa.

Tuotevalinnoilla modernisointia ja asumisen helppoutta

Ennen remonttia ikkunoiden ulkopuolen alumiiniverhoilu oli 80-luvulle tyypillinen ruskea. Myös pellitykset ja puupaneloinnit olivat ruskeat. Uudet ikkunat päätettiin tilata tummanharmaina ja samanvärisillä pellityksillä, mikä tekee julkisivusta hieman modernimman. Myös puupaneloinnit olivat saamassa uuden harmaan sävyn.

Talon pääoveksi valittiin dB-rakenteinen äänieristeinen City-malliston tummanharmaa A4-ovi. Lasiaukot varustettiin satiini-näkösuojalaseilla. Perhe innostui ulko-oven älylukituksesta, koska se helpottaa arkea lasten kanssa. Enää ei tarvitse muistaa avaimia, vaan sisään pääsee aina näppäilemällä koodin. Talon kaksi terassiovea ovat kokolasiset, ja kodinhoitohuoneen ovessa näkösuojaa antamassa on satiinilasi. Sisäpuolen valkoinen pinta korostuu kauniisti valkoisen painikkeen kanssa.

Katso videolta miten Kristalli-ikkunat toivat kotiin tyyliä ja arjen helppoutta

Kaikki ikkunat varustettiin kätevillä sisäänkelaavilla kaihtimilla. Yksi olohuoneen ikkunoista päätettiin varustella Tiivi Antennilasilla sen vuoksi, että ikkunoissa on erityispaksut ja signaalia heikentävät lasitukset, ja haluttiin varmistaa, että netti toimii talossa jatkossakin hyvin. Saara kertoo, että talon sijainti on sellainen, että on muutenkin ollut haasteita netin toimivuuden ja kuuluvuuksien suhteen.

–Ikkunoiden vaihto vaikutti myös lämmöneristävyyteen, vaikka ei oltukaan sitä asiaa silloin hoksattu tai osattu pohtia, mutta kyllä me se heti huomattiin ettei meidän tarvinnut enää pitää ilmalämpöpumppuja niin lämpimällä. Saatiin laskea niitä 2,5 astetta. Seuraan sähkönkulutusta aika tarkkaan, niin kyllä se selkeästi pieneni, Saara pohtii.

Remontti sujui alusta loppuun hyvin, ja asukkaat ovat hyvin tyytyväisiä kokonaisuuteen. Saaran mukaan he saivat todella asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua tilausvaiheesta saakka.

–Ei muuta kuin lämmin kiitos kaikille.

Lisää kuvia kohteesta

Tutustu Tiivin ikkunaremonttipalveluihin