Tyylikäs hirsitalo kuultokäsitellyillä ikkunoilla ja ovilla

Pääsimme tutustumaan Espoolaispariskunnan kahden talon taloprojektiin ja talojen Tiivi-ikkunoihin. Tontille nousi kaksi omakotitaloa, joista toiseen oli kuvaushetkellä päässyt jo muuttamaan sisään. Hirsitaloon valittiin paljon suuria, lattian rajasta nousevia kiinteitä ikkunoita.

Alkuperäinen idea kahdesta L:n muotoisesta talosta jalostettiin toimivaksi arkkitehdin kanssa. Pariskunta on tehnyt ison osan rakennustöistä itse alkaen perustuksista, mutta ikkunoiden asennuksen he kuitenkin tilasivat Tiiviltä. Ikkunat asennettiin taloihin vasta noin vuoden sen jälkeen, kun hirsikehikko oli pystytetty. Tällä tavalla hankalan muotoisella tontilla saatiin tavaraa helposti kulkemaan ikkuna-aukkojen läpi. Asennus tehtiinkin vasta siinä vaiheessa, kun taloon saatiin lämmöt päälle.

Ikkunoiden valintaa edelsi pitkään kestävä selvittelyvaihe, jonka aikana nykyaikaisten ikkunoiden ominaisuudet sekä eri toimittajien tarjonta tulivat tutuiksi. Yksi tärkeimpiä kriteerejä ikkunavalinnoissa oli se, että suurin osa ikkunoita olisi kiinteitä. Yksi syy tähän oli se, että kiinteiden ikkunoiden kaksi lasipintaa on helppo ja nopea pestä. Ulkopuolelle valittiin musta väri korostamaan rautavihtrillillä käsiteltyä hirsijulkisivua. Rautavihtrilli eli rautasulfaatti saa aikaan puun nopeutetun harmaantumisen luonnolliseen tyyliin. Sisäpuolen vaaleat kuultovärjätyt puitteet ovat raikkaat, ja sopivat talon tyyliin, jossa puun kuviot ja eloisuus saavat näkyä.

Videolla Nora Tamminen kertoo ikkunoiden valintaprosessista ja miten he päätyivät juuri Tiivin ikkunoihin ja oviin.

Ikkunatoimittajan valintaan vaikutti osaltaan se, että Tiiviltä saatiin terassiovet erikoiskorkeina, minkä ansiosta talon tavallista korkeammat ikkunat saatiin samalle korkeudelle ovien kanssa.  Toinen tärkeä tekijä oli se, että kaikki ikkunatoimittajat eivät voineet tarjota toiveiden mukaisesti kaikkia ikkuna- ja ovituotteita samalla sisäpuolen kuultovärjätyllä pintakäsittelyllä.

Ikkunoiden suunnitteluvaiheessa pariskunta vieraili Tiivin showroomilla, jossa he pääsivät näkemään ja kokeilemaan tuotteita.

– Se oli todella hyvä, sillä meille kaikki yksityiskohdatkin on todella tärkeitä, esimerkiksi minkä värisiä välilistoja on saatavilla. Siellä showroomilla sai nähdä kaikki ikkunatyypit ja esimerkit, ja miten ne teknisesti toimii. Siellä me tehtiinkin lopulliset valinnat sen perusteella, mitä me nähtiin, Nora Tamminen muistelee suunnitteluprosessia.

Kylpyhuoneeseen valittiin terassiovi, jossa on suuri satiinilasi. Ovi on muuten samannäköinen kuin toinen terassiovi ja muut ikkunat, mutta satiinilasin ansiosta siitä ei näy läpi. Lasitetun oven ansiosta kylpyhuoneeseenkin tulee mukavasti luonnonvaloa.

Suuret ikkunapinnat päästävät sisään paljon auringonvaloa ja kesäaikaan myös paljon lämpöä. Etelänpuoleisiin isoihin ikkunoihin asennettiinkin auringonsuojalasitukset, jotka ehkäisevät ylikuumenemista, vähentävät haitallista UV-säteilyä sekä vähentävät häikäisyä tummentamatta kuitenkaan ikkunoita.

Talon rakentajat ovat olleet tyytyväisiä suuriin ikkunoihin, jotka ovat Noran mukaan jokapäiväinen ilon aihe.

– Onhan nämä nyt vaan ihan älyttömän makeet. Myöskin tämä kuultoväri on myös tosi onnistunut, se on todella kaunis, raikas ja luonnollinen, Nora toteaa.

Maksuton Tiivi Suunnitteluapu omakotitalon rakentajille!

Asiantuntijamme auttaa sinua kaikissa ikkunoita ja ovia koskevissa kysymyksissä olipa kyse sitten mitoituksesta, teknisistä ominaisuuksista, tyylistä tai lisävarusteista.