Uudiskohteen ikkunat valittiin ympäristön ehdoilla

Naantalin Luonnonmaan asuntomessualueelle vuonna 2022 rakentaneet Emmi ja Sami lapsineen ovat viihtyneet hyvin Betoniviidakoksi nimeämässään kodissa. Massiivisten ikkunapintojen ansiosta kodin tilat ovat tulvillaan luonnonvaloa, ja taloa ympäröivä luonto väreineen yhdistyy kauniisti sisätiloihin ja sisustukseen. Ikkunoiden ja ovien valinnoissa pyrittiin ympäröivän luonnon lisäksi ottamaan huomioon myös arjen toimivuus, yksityisyys ja harmoninen värikokonaisuus.

Omakotitalon rakentaminen ei ollut Emmi Pärnin ja Sami Lehtosen suunnitelmissa, kun he kuulivat Naantalin asuntomessualueesta. Päätös rakentaa talo Luonnonmaalle olikin melko spontaani, eikä heillä ollut rakentamisen suhteen juurikaan ennakko-odotuksia. Pari toteaa, että he ovat rakentamisen aikana oppineet valtavasti, ja jos he rakentaisivat nyt uudestaan, olisi kaikki paljon helpompaa. Myös ikkuna-asiat tulivat projektin aikana hyvin tutuiksi, ja ikkunoiden suunnitteluun kiinnitettiinkin huomiota monestakin näkökulmasta, sillä suuret lasipinnat ovat merkittävässä roolissa koko rakennuksessa.

Ensimmäinen toive ikkunoiden suunnitteluvaiheessa oli, että ne saataisiin mahdollisimman suurina yksittäisinä aukkoina, ilman että korkeussuunnassa olisi katkaistu aukkoa vaakavälikarmeilla. Talon huonekorkeus on 3,2 metriä, joten korkeutta laseilla on huikeat 2,9 metriä.

–Viimeisiä kriteereitä, miksi juuri Tiivi valikoitui, oli makuuhuoneen ja lastenhuoneiden avattavat Kristalli-ikkunat, jotka haluttiin myös yhdestä palasta ja samalle korkeudelle kuin muut ikkunat. Tämä ei olisi onnistunut muiden valmistajien kanssa, Sami muistelee.

Minimalistisuutta ja luonnon värejä

Suunnittelussa ja sisustuksen väreissä haluttiin korostaa minimalistista suuntaa, ja kodin värit valikoituivat mustan, valkoisen ja harmaan lisäksi suoraan ympäröivästä luonnosta. Osittain värit osuivat yhteen saaristoluonnon kanssa jopa vahingossa, kuten kävi suuren vihreäsävyisen taulun kanssa. Emmi kertoo taulun tuntuvan ikään kuin yhdeltä lisäikkunalta luontoon.

Ikkunoiden sisäpuolen väri haluttiin valkoiseksi, sillä sisustuskokonaisuus on hyvin vaalea. Ulkopuolen väri oli pitkään suunniteltu tumman harmaaksi, mutta valikoitui lopulta mustaksi. Julkisivun harmaan sävystä oli pitkään epävarmuutta, ja useamman harmaan sävyn yhteensopivuutta oli vaikea arvioida etukäteen, joten musta tuntui turvallisimmalta vaihtoehdolta. Ikkunoiden musta ulkoverhous oli lopulta onnistunut valinta, sillä musta antaa vaalean harmaalle rappaukselle kauniisti kontrastia ja särmää.

Tontin ja ympäristön ehdot ikkunasuunnittelulle

Emmi ja Sami pohtivat ikkunasuunnittelussa pitkään talon ympäristöä ja sitä, mitä ikkunoista halutaan näkyvän. Motiivit rakentaa Luonnonmaalle liittyivät vahvasti ympäröivään kauniiseen luontoon. Talon takana on kaupungin puistoaluetta ja kaunista kalliomaisemaa, ja yhdeksi isoimmista onnistumisista he mainitsevatkin luonnon yhdistämisen sisätiloihin. Kun pääovesta astuu sisään, on käytävän päässä vastassa koko seinän korkuinen kalliomaisema, minkä ansiosta tulee ikään kuin tunne, että ei olisi ulkoa poistunutkaan.

Toisaalta suunnittelussa pohdittiin paljon myös sitä, että talon molemmilla sivuilla on naapurit, ja suuret ikkunat luonnollisesti vähentävät yksityisyyttä. Suurten ikkunoiden kanssa on punnittava sitä, kuinka paljon naapureiden näkyminen häiritsee, tai että häiritseekö itseä, että muut näkevät omaan kotiin. Tätä pohtiessaan pariskunta harkitsi erilaisia vaihtoehtoja suurille olohuoneen ikkunoille, kuten seinän yläosaan sijoittuva kapea aukko, josta ei olisi nähnyt sisään, mutta valo olisi päässyt huoneeseen. Vaihtoehtona arkkitehti piirsi myös kapean alaikkunan. Lopulta Betoniviidakon olohuoneeseen valittiin kuitenkin suuret, täysikorkeat ikkunat.

–Tiedettiin, että verhot tulevat olemaan meidän talossa isossa roolissa, joten niitä voidaan aina sulkea, ja muokata ikkunan avonaisuutta siihen suuntaan kuin halutaan. Ikkunoiden kokoa ei voi jälkikäteen kasvattaa, mutta näin saadaan niitä tarvittaessa pienemmiksi, Sami pohtii.

Pari toteaa, että kodin avonaisuus ja suuret ikkunat eivät ole asuessa häirinneet, joten valinta on selkeästi ollut oikea. Vinkkinä rakentajalle Sami kuitenkin kannustaa pohtimaan, mitä ikkunoilta haluaa, ja punnitsemaan ikkunakokoa sekä yksityisyyden että luonnonvalon merkityksen kannalta.

–On myös todella harmi, jos on niitä isoja ikkunoita, ja sitten niitä joutuu pelkästään vaan sulkemaan, hän pohtii.

Lasivalinnoilla toimivat ikkunat kaikkiin tiloihin

Sami kertoo, että ikkunalasitusten monipuoliset ominaisuudet yllättivät, mukaan lukien se, miten ikkunat vaikuttavat asumismukavuuteen niin monella tapaa. Hän myös kehottaa miettimään, mitä eri ominaisuuksia kotonaan eri tiloissa halutaan hyödyntää, ja minkälainen ikkuna mihinkin huoneeseen sopii.

Betoniviidakkoon valittiin huurtumattomat lasit, sillä suuret lasipinnat ja upea maisema haluttiin pitää kirkkaina ympäri vuoden. Energiatehokas ikkuna pitää kodin lämpimänä ja vedottomana talvella, mutta myös sitä vastoin myös kodin viileänä pitäminen kesällä on helpompaa. Kivitalon seinärakenteet ja energiatehokkaat, selektiivipinnoitetut ikkunat vaimentavat mobiilisignaalin läpikulkua voimakkaasti. Tämän vuoksi makuuhuoneiden ikkunoihin asennettiin Tiivi Connect Antennilasit, joiden avulla saadaan signaali kulkemaan ikkunan läpi ja leviämään sisätiloihin.

–Eron huomaa hyvin siinä, että meidän terassilla ei toimi wifi-yhteys. Kun siinä ikkunassa ei ole Antennilasia, niin terassilla pitää aina laittaa oma wifi päälle, Sami kertoo.

Pääsisäänkäynnin ovesta harkittu yksityiskohta

Idea Betoniviidakon ulko-oveen lähti edellisvuoden asuntomessuilta, kun Talo Joutselan täyspuinen Tiivin puuovi teki pariin vaikutuksen. Joutselan oven tapaan myös Betoniviidakon ovi asennettiin vieressä olevan ikkunan kanssa yhteiseen karmiin, mikä tekee kokonaisuudesta siron ja kauniin yksinkertaisen, ja mahdollistaa ikkunaan mahdollisimman suuren lasiaukon.

Sydänpuun käsityönä valmistamassa puuovessa yhdistyy parin toiveet jämäkästä ja turvallisesta ovesta, joka on samalla hienon näköinen.

–Mulle on tosi tärkeää, miltä materiaalit tuntuu, ja meillä on käytetty täällä paljon luonnonmateriaaleja. Ovi on kuitenkin ensimmäinen asia, jota kosket kun tulet kotiin, ja tuo ovi on todella jykevä. Se on oikeaa puuta, eikä tunnu rimpulalta käteen, Emmi kertoo ovivalinnan taustoista.

Yksi syy Tiivin puuoven valintaan oli siihen saatavat piilosaranat. Piilosaranallisten Kristalli-ikkunoiden lisäksi myös kodin sisäovissa on piilosaranat, mikä on linjassa koko talon minimalistisen tyylin kanssa. Punaisena lankana parilla on ollut, että kaikki minkä ei tarvitse näkyä, on pyritty saamaan piiloon.

Oven mustalla peittomaalattu ulkopuoli on ohutta vaakarimaa, mikä on minimalistinen mutta samalla näyttävä yksityiskohta talon selkeällä rapatulla ulkopinnalla. Sisäpuoli on valkoisella peittomaalattu, ja toistaa osaltaan vaalean sisustuksen teemaa. Ulko-oveen asennettiin Yale Doorman -älylukko, minkä ansiosta myös lasten on helppo kulkea kotiin ilman huolta avainten häviämisestä.

Katso videolta mitä Emmi ja Sami kertovat ikkunasuunnittelussa huomioitavista asioista