Tiivin asentajat asentavat uusia ikkunoita Helsingin Tervapääskynhakaan.

On ikkunaremontin aika

Vuonna 1986 rakennettu Tervapääskynhaka on hyvin hoidettu rivitaloyhtiö ja ylläpitoremontteja on tehty säännöllisesti. Ikkunoita oli vuosien kuluessa huollettu, mutta kuultokäsitellyt ulkopinnat olivat huonossa kunnossa. Oli siis ikkunaremontin aika.

”Luonto on kohdellut rankimmin lounaista julkisivua, jossa aurinko on polttanut tumman puun puuöljyt ja puu on säleinä”, kertoo taloyhtiön osakas ja asukkaiden edustaja Ari Fischer.

Osa ikkunoista oli hyvinkin huonokuntoisia ja yksittäisiä puutteita oli useammissa ikkunoissa. Taloyhtiössä päädyttiin vaihtamaan kaikki 92 ikkunaa ja yhteensä 31 ulko- ja terassiovea.

Teknisen isännöitsijän ja remontin valvojan, Ovenia isännöinti Oy:n Rauno Väänäsen mukaan remontti oli helppo kilpailuttaa, sillä hallitus oli hyvin perillä asioista ja esitti selkeitä toiveita. Urakkaneuvotteluvaiheessa remontin toteuttajaksi valittiin Tiivi.

Etsi lähin asiantuntija: Ikkunaremontti Helsinki

”Urakoitsijan valinta vahvistuu selkeästi, kun urakkaneuvotteluiden aikana haastatellaan ja keskustellaan. Hinta ei myöskään ole ainoa valintaperuste”, Väänänen sanoo.

Tervapääskynhaassa remontin tavoitteet olivat ennakkoon hyvin selvillä. Tiivin projektipäällikkö Matti Seppälän mukaan taloyhtiöillä ei aina tarvitse olla selkeää suunnitelmaa vielä remontin valmisteluvaiheessa, sillä keskustelua tarpeista sekä tavoitteista voidaan käydä yhdessä asiakkaan kanssa tarjousta laadittaessa.

”Avoin yhteistyö on tärkeää: silloin voidaan etsiä parhaita ratkaisuja yhdessä. Meidän lähtökohtamme on asumismukavuus, asiakastyytyväisyys ja toimiva kokonaisuus. Oikeiden  tuotteiden lisäksi merkittäviä asioita ovat asennus, projektinhallinta ja tiedottaminen”, Seppälä luettelee.

Ikkunoiden mallin muutos vaati toimenpideluvan

Tervapääskynhakaan valittiin Tiivi Uniikki 1+2 puu–alumiini-ikkunat varustettuna integroiduilla sälekaihtimilla. Ulkopinnan alumiiniverhous takaa huolettomia käyttövuosia ja A-luokan energiatehokkuus tuntuu talon energiataloudessa.

Remontin yhteydessä päätettiin muuttaa myös ikkunoiden mallia, jotta sisätiloihin saataisiin enemmän valoa.

”Makuuhuoneiden vanhoissa ikkunoissa oli jakokarmeja, joiden määrää haluttiin vähentää valoaukon suurentamiseksi. Lisäksi avaruutta haettiin asentamalla huoneisiin valkoiset sisäkarmit vanhojen ruskeiden sijaan”, Matti Seppälä kertoo.

Mallin muutokseen tarvittiin toimenpidelupa rakennusvirastolta, mutta prosessi oli taloyhtiölle erittäin helppo. Tiivi järjesti hakemusta varten tarvittavat kuvat ja haki luvan viranomaiselta.

Ikkunoiden lisäksi remontissa uusittiin ulko- ja terassiovet sekä niiden lukitus. Uudet Abloy Sento -lukot arvioitiin tarpeellisiksi, sillä 30 vuoden aikana vanhoja avaimia on varmasti jäänyt sille tielleen. Terassiovet puolestaan olivat aiemmin auenneet vain sisältä.

Ikkunaremontin yhteydessä parannetaan usein ilmanvaihtoa valitsemalla tuloilmaikkunat. Rauno Väänäsen mukaan Tervapääskynhaassa todettiin toimivan koneellisen poistoilmanvaihdon ja seinissä olevien korvausilmaventtiilien kuitenkin riittävän.

Yksikerroksinen rakennus on sujuva asennuskohde

Rivitalon ikkunaremonttina Tervapääskynhaka on keskikokoinen. Kolmen hengen asennusryhmä ennättää asentaa ikkunat paikoilleen joulukuussa – remontille on varattu 15 asunnon taloyhtiössä 15–20 työpäivää. Joulunpyhiksi paikat laitetaan kuntoon ja tammikuussa on mahdollisuus tehdä vielä viimeistelytöitä.

”Asennuskohteena Tervapääskynhaka on helppo, sillä uudet ikkunat ja ovet on mitoitettu vanhoihin rakenteisiin sopiviksi ja ikkunat voidaan vaihtaa ilman telineitä”, kertoo asennusryhmän vetäjä Jarmo Karjalainen.

Asukkaat panivat jo urakan alkaessa merkille ripeän tahdin.

”Työt alkoivat eilen, ja tänään ikkunat vaihtuvat jo neljännessä asunnossa. Ammattimiehen merkki on, että työ näyttää rauhalliselta, mutta sujuu todella nopeasti”, Ari Fischer arvioi työmaakierroksella käydessään.

Tiivin Matti Seppälä kertoo, että remonttikohteessa varaudutaan aina myös yllätyksiin.

”Asentajat ovat heti yhteydessä, jos esimerkiksi ulkorakenteissa huomataan asennuksen yhteydessä kosteusvaurioita”, Seppälä kertoo.

Ari Fischer kiittelee Tiivin tarjoamaa kokonaisuutta ja etenkin viestintää.

”Tiedottaminen on ollut tässä remontissa erinomaista. Ensinnäkin sitä on ollut ja pienistäkin muutoksista on ilmoitettu vain parin tunnin viiveellä.”

”Hyvän valinnan taloyhtiö on tehnyt”, isännöitsijä Rauno Väänänen vahvistaa.