Tampereen Pohtolan Eerossa tehtiin ikkunat ja ilmanvaihto uusiksi

Taloyhtiön ikkunat ja ilmanvaihto uusiksi

Tamperelaisessa taloyhtiössä vaihdettiin 1989 asennetut ikkunat uusiin. Ikkunoiden tummat pokat ja karmit olivat jo halkeilleet ja vääntyilleet auringon puolella.

Pohtolan Eero on kahden talon taloyhtiö kasvavalla Lielahden alueella alle kymmenen kilometrin päässä Tampereen keskustassa. Yhtiöön kuuluu kaksi rakennusta, joissa on yhteensä 18 asuntoa. Asunnot ovat kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Asukkaita löytyy lapsiperheistä vanhuksiin.

Taloyhtiö on rakennettu vuonna 1989, mutta auringon puolella tummat ikkunapokat ja ­karmit olivat jo vääntyilleet ja halkeilleet. Joitakin ikkunoita pidettiin kasassa kulmaraudoilla, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Kuusinen.

Taloyhtiön varjon puolella sijaitsevat etuovet vaihdettiin jo pari vuotta sitten. Nyt vaihdettiin takaovet, kaikki ikkunat ja taloon asennettiin Invent­-ilmanvaihtoratkaisu.

Ikkunoiden vaihtamisesta alettiin keskustella 2012 ja päätös tehtiin 2013. Alunperin oli tarkoitus tehdä remontti syksyllä 2014, mutta se siirtyi alkuvuoteen 2015. Loppusuoralle pääsivät Pihlan ja Tiivin ikkunat. Asukkaat tykkäsivät lopulta hieman enemmän Tiivin ikkunan mallista ja kahvoista, joten Tiivi valittiin, kertoo Kuusinen.

Etsi lähin asiantuntija: Ikkunaremontti Tampere

Lue lisää: Milloin taloyhtiön ikkunaremontti on ajankohtainen

Taloyhtiön ikkunat ja takaovet vaihdettiin maalis­–huhtikuun aikana. Ikkunat ovat perinteiset kaksipuitteiset, sisäänpäin aukeavat ikkunat ja niiden U­-arvo on vaatimusten mukaisesti yksi. Ikkunoissa on automaattisesti säätyvä Thermomax Auto ­-korvausilmaventtiili. Ilmanvaihtokoneet vaihdettiin remontin aluksi ja järjestelmä säädetään, kun kaikki ikkuna-­ ja oviasennukset ovat valmiita.

Portaaton, automaattinen ilmanvaihto

Vanhassa ilmanvaihtokoneessa oli vain kaksi asentoa: se toimi täydellä tai puolella teholla. Nyt Invent-­järjestelmä säätyy portaattomasti lämpötilan ja tarpeen mukaan.

”Ilmanvaihtokone sijaitsee asuntoni yläpuolella ja uusi ilmanvaihtokone on huomattavasti hiljaisempi kuin vanha. Myös korvausilma tulee nyt hallitusti venttiileistä. Remontin yhteydessä näki miten korvausilmaa oli aiemmin tullut kaikista karmien raoista. Uudet ovet ja ikkunat myös eristävät ulkoa kuuluvia ääniä selvästi entisiä paremmin”, Kuusinen kertoo. 

Ikkunoiden ja ilmanvaihdon uusimisen jälkeen taloyhtiössä aiotaan tasapainottaa lämmitysjärjestelmä. Kummankin talon yläpohjaan on hiljattain lisätty puhallusvillaa siten, että eristeen kokonaisvahvuus on noin 450 milliä.

Kuusinen arvioi, että lisälämmöneristys, uudet ikkunat ja uusittu ilmanvaihto säästävät selvästi lämmitysenergiaa, mutta tärkeintä oli parantaa asumisviihtyvyyttä. Tasapainottamalla lämmitysjärjestelmä saadaan parantunut lämpöeristys muutettua säästöiksi lämmityskuluissa.

Asunto­-osakeyhtiö Pohtolan Eeron hallituksen puheenjohtaja Kari Kuusinen on tyytyväinen remontin lopputuloksiin. Uudet ikkunat, takaovet ja Invent­-ilmanvaihtoratkaisu lisäävät asumisviihtyvyyttä ja eristävät sekä ääntä että lämpöä entistä paremmin.