Rintamamiestalon ikkunoiden ja ovien laatu näkyy ja tuntuu arjessa

Hämeenlinnalaiseen rintamamiestaloon tuli ikkunaremontilla kerralla lisää valoisuutta, toimivuutta ja energiatehokkuutta. Huolella pidetty ja runsaasti remontoitu vuonna 1952 valmistunut talo sai Tiivi Kristalli -ikkunat ja uuden ulko-oven.

Ikkunaremontin aika oli ilmeinen, kun 1970-luvulla vaihdetut ikkunat alkoivat hapertumaan ja lasit helisivät koskettaessa. Etenkin auringon puoli oli puuikkunoissa huonokuntoinen. Hankalassa pesu-urakassa ikkunoiden vaihtaminen oli tullut mieleen jo jonkin aikaa.

”Vertailimme eri ikkunafirmoja huolella ja pyysimme tarjouksen viideltä eri toimijalta. Tiivin edustaja Timo Latvala oli ainoa, jonka näytille tuoma ikkuna vakuutti. Kun kokeilimme ikkunaa ennen päätöksentekoa totesimme konkreettisesti Tiivi Kristallin laadun. Olen päässyt tutustumaan moneen muuhun ikkunamerkkiin tuttavien taloissa. Tunsin eron selkeästi. Emme valinneet halvinta, vaan laadukkaimman”, kertoo talon asukas Juhana Lahti.

Ennen kaupantekoa Lahti tutustui Tiivi Kristallin ominaisuuksiin, muun muassa piilosaranaan ja avausmekanismiin. Piilosarana on vahva sarana, joka kestää suurenkin ikkunan painon ilman tukea. Se pysyy piilossa ikkunan rakenteessa eikä näy sisä- tai ulkopuolelle. Avausmekanismiltaan Kristalli on tyylikäs ja toimiva. Avattava ikkuna aukeaa yhdestä kahvasta kääntämällä. Siisti avauskahva on aina paikoillaan ja heti käytettävissä. 

”Saranan ja avausmekanismin toimivuuden tuntee heti käytettäessä. Ne todella ovat erilaiset kuin muissa ikkunoissa, joita olen päässyt kokeilemaan”, toteaa Lahti.

Alakerran rappukäytävään valittiin kiinteä ikkuna, koska ikkunan avaaminen olisi kaiteen takia mahdotonta. Muutoin ikkunat ovat avattavia.

Korvausilmaventtiilillä varustettu Hämeenlinnalaisen rintamamiestalon uusi olohuoneen ikkuna antaa suuremman lasiaukon ansiosta lisää valoa tilaan

Rintamamiestalon ikkunaremontissa olohuoneen ikkunan lasiaukko suurennettiin maksimaaliseksi, mikä tuo valoa tilaan. Olohuoneen toisesta, suuremmasta ikkunasta voitiin jättää tuuletusluukku pois, sillä tuloilmaventtiili tuo taloon suodatettua korvausilmaa

Valoa ja raitista tuloilmaa kotiin

Talon keskikerroksen huoneissa on ikkunoiden yläosassa tuloilmaventtiilit, jotka edistävät tuuletusta ja suodattavat sisään tulevan ilman. Rintamamiestalon painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilman riittävyydellä on suuri vaikutus sisäilman laatuun.

Kun tuloilmaventtiilit tuovat korvausilmaa taloon, aiemmin ikkunoissa olleista tuuletusluukuista luovuttiin olohuoneen ja keittiön ikkunoissa. Niiden valoaukkoa suurennettiin maksimaaliseksi, mikä tuo taloon selvästi lisää valoisuutta. Valkoiset yhtenäiset helattomat ikkunanpuitteet vielä lisäävät valoisuuden tuntua.

”Aiempaan verrattuna jo se, että ikkunalasi on puhdasta, tasaista ja virheetöntä, tuo valoa kotiin”, Lahti sanoo.

Ikkunoihin jo tehtaalla asennetut sälekaihtimet tarjoavat yksityisyyden- ja auringonsuojaa. Sälekaihtimet voi helposti nostaa kokonaan ylös. Sisäänkelautuva kaihtimen säätönaru on siisti ja turvallinen.

Valoa kotiin lisäsi myös ulko-oven vaihtaminen. Vanha puunvärinen ovi vaihtui valoaukolliseen valkoiseen Tiivi-oveen. Oven kapea lasiaukko on lähes koko oven korkuinen. Ovi toi myös turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä, kun lukko vaihdettiin samalla Yale Doorman -älylukkoon.

”Alussa tuli ihmeteltyjä, että kuka on taas jättänyt ulko-oven auki. Rappukäytävän valoisuus ei enää uuden oven aikana tarkoitakaan sitä, että ovi on unohtunut auki”, Lahti kertoo.

Hämeenlinnalaisen rintamamiestalon uusi lasiaukollinen valkoinen ulko-ovi Yale Doorman -älylukkolla

Uusi lasiaukollinen valkoinen ovi toi valoisuutta eteistilaan. Yale Doorman -älylukko on helppokäyttöinen ja turvallinen.

Äänieristys ja energiatalous kohenivat

Tärkeä kriteeri ikkunoiden ja oven valinnassa oli energiatalous. Taloon tehtiin jo aiemmin energiamuodon muutos. Sekä energiankulutus että -kulut halutaan pitää alhaisina. Ikkunoissa ja ovissa Tiivi Kristallin alhainen U-arvo ja energiatehokkuus vastasivat tähän tarpeeseen.

”Oletus on, että lämmitystä tarvitaan jonkin verran vähemmän. Etenkin alin kerros, jossa vanhat ikkunat olivat erittäin huonossa kunnossa, tuntuu nyt selvästi lämpimämmältä.”

Ikkunaremontti on lisännyt asumismukavuutta myös talon äänimaailmassa. Lähistöllä kulkevan junaradan äänet ovat vaimeammat kuin aiemmin. Tätä tavoiteltiin valitsemalla remonttiin desibeliasennus, jossa eristys on suunniteltu ja toteutettu nimenomaan ulkoa kantautuvia ääniä vaimentavaksi.

”Huminaa ja kadun ääniä, joihin aiemmin oli jopa tottunut, ei kuulu enää ollenkaan.”

Ikkuna- ja oviremontti näkyy ja tuntuu talon ilmeessä ja asumisessa. Ikkunoiden ja ovien kaunis ulkoasu, helppohoitoisuus ja toimivuus ovat osa arkea pitkään, etenkin kun niiden valintakriteerinä on ollut laatu.

”Kaikkiaan Tiivin Timo Latvalan kanssa toimiminen oli helppoa ja mukavaa. Hän kuunteli meitä ja tarpeitamme ja käytti kanssamme riittävästi aikaa. Hän hoiti tehtävänsä hyvin alusta loppuun saakka ja varmisti myös asennuksen työn jäljen”, Lahti arvioi.

Rintamamiestalon yläkerran matala pikkuikkuna uusittu

Rintamamiestalon ikkunoihin valittiin integroidut kaihtimet, joissa on siisti ja turvallinen sisäänkelautuva naru. Modernin kaihdinratkaisun ja piilosaranoiden ansiosta ikkunoiden ulkoasu on tyylikäs ja levollinen.