Rivitalon ikkunaremontti ryhdisti koko taloa

Raumalla vaihdettiin kerralla lähes 300 ikkunaa

”Uudet Kristalli-ikkunat ovat jykevät ja vankat verrattuna vanhoihin ja pukevat koko taloa sekä sisä- että ulkopuolelta”, As Oy Isoarontie 59:n hallituksen puheenjohtaja Marita Varis toteaa. Työn jälkeä tarkastamassa Tiivin asentaja Sami Heino. 

Raumalaisen rivitaloyhtiön suururakka on kesän kääntyessä syksyn puolelle valmis: 32 asuntoon on vaihdettu lähes 300 ikkunaa sekä parveke- ja terassiovet. Laajasta urakasta huolimatta kaikki ikkunat vaihdettiin noin kuukaudessa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marita Varis ei peittele tyytyväisyyttään, sillä Tiivin Kristalli-ikkunat toivat uutta ryhtiä ja valoisuutta myös omaan asuntoon.

”Uudet ikkunat on niin hienot, kertakaikkiaan! Ne ovat jykevät ja vankat verrattuna vanhoihin ja pukevat koko taloa sekä sisä- että ulkopuolelta. Vanhasta talosta on tullut paljon ryhdikkäämpi”, Varis sanoo.

Etsi lähin asiantuntija: Ikkunaremontti Rauma

Ikkunoiden peseminen oli aivan kauheaa

Asukkaille suuri tekijä on myös ikkunoiden käytettävyys. Vanhojen, kolmipuitteisten MSK-ikkunoiden erityisen huonot ominaisuudet tulivat esille joka kerta ikkunoita pestessä, sillä vanhoissa ruuduissa on kuusi pestävää pintaa ja hankala irrallinen välipuite.

Ikkunat pitävät muunkin osan talosta kunnossa.

Marita Varis

”Peseminen oli aivan kauheaa! Osa asukkaista ei uskaltanut enää avata ikkunoita, kun monelta oli pudonnut olohuoneessa iso välipuite – onneksi kukaan ei saanut sitä varpailleen”, Marita Varis kertoo.

Tehdyssä kuntotarkastuksessa kiireisimmäksi korjauskohteeksi todettiin ulko-ovet, jotka uusittiin jo edellisenä vuonna. Ikkunaremontti oli tarkoitus tehdä kahta vuotta myöhemmin, mutta taloyhtiön hallitus päätti kiirehtiä remonttia.

Lue lisää: Milloin taloyhtiön ikkunaremontti on ajankohtainen?

”Ikkunat olivat elinkaaren lopussa. Ihan viime tipassa ne vaihdettiin”, vahvistaa isännöitsijä Sari Vehanen Länsi-Suomen OP-isännöinnistä.

Isännöitsijä: vältä ongelmat, ajattele energiankulutusta

Sari Vehasen mukaan isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen on remontteja suunniteltaessa ajateltava energiankulutusta ja tulevien ongelmien ennaltaehkäisyä, ei pelkästään kauneusasioita.

”Ikkunat ja katto on taloyhtiössä erittäin tärkeitä, sillä ne pitävät muunkin osan talosta kunnossa”, Vehanen korostaa.

As Oy Isoarontie 59 kuudesta talosta neljä rakennettiin 1980-luvulla, kaksi taloa jo 1970-luvun puolella.

Sari Vehanen korostaa, että 1980-luvun taloista on pidettävä hyvä huoli jo riskien hallinnan vuoksi. Tekemättömät remontit voivat johtaa vahinkoihin, joita ei korvata myöskään vakuutuksista.

”Itse korostan remonttien suunnittelussa myös energiansäästön mahdollisuuksia”, Vehanen kertoo.

Ikkunoiden käytettävyys parani ja ilmanvaihtoa kohennettiin

Taloyhtiön ikkunaremontti Rauma, Tiivin valikoimista löydät joka talon tyyliin sopivat ja vaatimuksiesi mukaan räätälöidyt ikkunat

Uusiin ikkunoihin valittiin talon tyyliin sopivat puiset tuuletusluukut. Ne mahdollistavat huolettoman, jatkuvan tuuletuksen kesäaikana. 

Ikkunavalinta tehtiin sen jälkeen, kun Tiivin projektipäällikkö Peter Illman oli esitellyt taloyhtiön kokouksessa uusien Kristalli-ikkunoiden ominaisuuksia. Kristallin laatu vakuutti osakkaat heti. Ikkunoiden jykevän rakenteen lisäksi toimiva ja helppokäyttöinen kaihdinmekanismi oli asukkaiden mieleen.

Marita Varis kertoo, että myönteistä palautetta on tullut jo ikkunoiden helppokäyttöisyydestä, lapsilukoista ja siisteistä sälekaihtimista, joista ei roiku naruja vaikka kaihdin olisi nostettu ylös.

Remontin yhteydessä huoneistoihin lisättiin myös tuuletusluukkuja. Mahdollisuudesta parantaa ilmanvaihtoa on ollut suurta hyötyä etenkin kesäaikana.

”Aiemmin yläkerran makuuhuoneen tuuletus onnistui vain parvekkeen oven kautta. Nyt tuuletusluukun voi jättää auki töihin lähtiessä tai yöksi eikä sisälle tule kärpäsiä. Kaiken hyvän päälle uusi tuuletusluukku pukee myös julkisivua, kun muissa huoneissa sellaiset oli jo ennestään”, Varis kertoo.

Urakan valvoja Teppo Virtanen arvostaa erityisesti ikkunoiden kiinteitä salpoja, jolloin erillisiä irtokahvoja ei tarvita.

”Kun ikkunat saa aina auki sisäpuolelta ne toimivat myös pelastusteinä”, Virtanen huomauttaa.

Tiivin asennus hoitaa Raumalaisen taloyhtiön remontin asennukset huolella ja ammattimaisesti

”Riittävä vesipeltien kallistus on tärkeä asia. Siinä on kyse sekä ikkunat mitoittavan myyjän että asennusryhmän ammattitaidosta”, kertoo ikkunaremontin valvoja Teppo Virtanen Saneeraus Proffa Oy:stä. 

Asennuksesta vain myönteistä palautetta

Tiivin asentajista, Sami Heinosta ja Tomi Laurilasta taloyhtiön väellä on vain myönteistä sanottavaa.

”He ovat niin miellyttäviä kavereita, eivät sählää ja ovat ratkaisseet monta ongelmaa”, Marita Varis kertoo.

Vanhoja ikkunoita purettaessa paljastui esimerkiksi 25 vuotta vanha lahovaurio, jota ei aikoinaan vesivahingon jälkeen korjattu kunnolla. Sami Heino keskusteli ongelmasta isännöitsijän ja rakennustarkastajan kanssa ja vaurio päätettiin korjata pikavauhtia.

”Urakoitsijat ovat erittäin aktiivisia ja oma-aloitteisia. Jos ongelmia on tullut, he ovat soittaneet heti sekä minulle että remontin valvojalle”, isännöitsijä Sari Vehanen vahvistaa.

”Asennusryhmä on erittäin hyvä, tuttu ja turvallinen. Kunpa kaikkia olisivatkin samanlaisia, että valvojalle ilmoitetaan joka kerta kun jotain poikkeavaa huomataan”, Teppo Virtanen sanoo.

Tiivi rivitaloyhtiön ikkunaremontin asennus sujui ongelmitta ja nopeasti. Yhteydenpito remontin aika asentajien puolesta on tärkeää onnistumisen kannalta.

Sami Heino ja Tomi Laurila vastasivat ikkunoiden ja parvekeovien asennuksesta. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marita Varis ja asennusryhmä pitivät tiiviisti yhteyttä koko urakan ajan.