Osmo Virkki voitti Tiivin arvonnasta 5000 euron lahjakortin. Tiivin asentaja Ari Hiltunen opetti asennuksen jälkeen kuinka uusia ikkunoita käytetään oikeaoppisesti.

Tiivi-arvonnan voittaja lahjoitti ikkunat sotaveteraani-isälleen

Kun Osmo Virkki vieraili kesällä Jyväskylän asuntomessuilla vain kilometrin päässä kotoaan, hän päätti osallistua 5000 euron lahjakortin arvontaan Tiivin osastolla.

Puolisen vuotta myöhemmin Virkille soitettiin ja hänen kerrottiin voittaneen arvonnassa. Kun oman talon ikkuna-asiat olivat kunnossa, päätti Virkki antaa lahjakortin isälleen, joka asuu Juupajoella rintamamiestalossa. Talo on rakennettu vuonna 1947 ja isä Reino Virkki on 98-vuotias sotainvalidi, joten lahjakortin voi sanoa löytäneen oikeaan osoitteeseen.

Osmo Virkki asuu itse Jyväskylän Jyskässä vuonna 1990 rakennetussa omakotitalossa. Näin nuoreen taloon ei ollut tarpeen tehdä vielä ikkuna- tai oviremonttia. Virkin tytär osti 1985 rakennetun omakotitalon vain vähän ennen arvonnan voittamista, mutta sielläkään ikkunaremontti ei ollut aivan ajankohtainen.

”Kipeimmin uusia ikkunoita tarvittiin täällä Juupajoella. Isäni on 98-vuotias ja sotainvalidi, toinen jalka meni sodassa poikki polven alapuolelta. Hän pärjää täällä veljeni Riston avustuksella. Talo on vuodelta 1947 ja ikkunat alkuperäiset. Kun pohdin lähipiiriäni, niin totesin, että ikkunaremonttia tarvitaan eniten täällä”, kertoo Osmo Virkki.

Virkkien kotitalo sijaitsee maaseudulla Juupajoen keskustasta pohjoiseen. Reino Virkki on kotoisin Karjalan kannakselta Valkjärveltä ja Juupajoen tila on metsään raivattu evakkotila.

Haavoittumisen jälkeen isä oli opiskellut mm. kirjansitojan ammatin, mutta hän halusi kuitenkin maanviljelijäksi, kuten oli ollut Kannaksellakin. Maa- ja metsätyöt sekä talonrakentaminen ovat varmasti olleet raskaita töitä, kun toinen jalka on ollut tekojalka. Valkjärvellä isä ja perhe olivat olleet myös sivutoimisia kalastajia, mutta täällä siihen ei ollut mahdollisuutta, kertoo Virkki.

Alkuperäiset ikkunat ovat 67 vuotta vanhat

Talo on tyypillinen rintamamiestalo. Siinä on hirsirunko ja yläkerta on lautarakenteinen. Alkuperäiset kaksilehtiset ikkunat aukeavat sisään ja ulos. Ne on tiivistetty ajan tavan mukaan liimapaperilla eikä kumitiivisteellä. Näyttää siltä, että osaa ikkunoista ei ole koskaan avattu. Toisaalta valkeat ikkunat ovat ihmeen hyvässä kunnossa siihen nähden, että ne ovat 67 vuotta vanhat.

Vanhat ikkunat jäivät Osmo Virkille, joka toimittaa ne uusiokäyttöön tuttunsa grillikatokseen. Uudet ikkunat ovat Tiivi Kristalli–malliston valkoiset, kaksipuitteiset puualumiini-ikkunat rintamamiestalon tyyliin sopivilla ristikoilla. Osassa ikkunoista on myös kaihtimet.

Hiltunen aloitti työt ennen pääsiäistä yläkerrasta. Valmiiksi urakka tuli pääsiäisen jälkeen. Viimeisenä päivänä valmistuivat ikkunoiden laudoitukset ja pellitykset ulkopuolelta.