Korkeat ikkunat ja suuret lasipinnat yhdistävät oleskelutilat terassille

Kokemäenjoen läheisyyteen rakennetun kaksikerroksisen modernin puutalon kruunaavat olokeittiön ja yläkerran aulan näyttävät ikkunarivistöt.

Olohuoneen ja keittiön reilut kaksi metriä korkeat ikkunat alkavat lattian rajasta.

Yli 36 neliön olohuoneen ja keittiön yhdistävässä tilassa useamman ikkunan sarja avaa näkymät koko talon levyiselle avoterassille. Yläkerran aulatila jatkuu parvekkeelle, jossa myös kaiteet ovat lasia.

”Suuret lasipinnat ovat tämän talon juju. Niitä ei olisi kannattanut peittää niitä esimerkiksi kiinteillä kaiteilla, lasikaiteiden ansiosta parveke ikään kuin leijuu ikkunoiden keskellä”, Jyri Lähteenlahti Kastellilta arvioi.

Olohuoneen ja keittiön reilut kaksi metriä korkeat ikkunat alkavat lattian rajasta. Kun yläkerran avaran aulan isot ikkunat jatkavat alakerran ikkunoiden linjaa suoraan ylöspäin, tulee kokonaisuudesta näyttävä. Julkisivun ryhdikkyyttä korostavat ikkunoiden vaaleanharmaat alumiiniset ulkopuitteet ja tummanharmaat ikkunanpielet toimivat tehosteena.

Korkeat ikkunat yleistyvät ja kotien ikkunapinta-ala kasvaa

Omakotitalojen neliömäärät ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa, ja samanaikaisesti ikkunapinta-alat ovat kasvaneet. Jyri Lähteenlahti kertoo, että erityisesti nuoret perheet toivovat, että kodeissa on paljon ikkunapinta-alaa ja ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon.

Porin Karjarantaan rakennetun talon oleskelutiloihin valoa tulvii myös olokeittiön päätyseinässä olevasta korkeasta kapeasta ikkunasta. Yläkerran saunassa maisemista voi nauttia kahdesta matalasta, mutta yli 1,10 metriä leveästä ikkunoista. Myös vaatehuoltohuoneessa ikkuna lisää tilan viihtyisyyttä ja valoisuutta.

”Suomalaiset arvostavat luonnonvaloa. Sisätilat halutaan pitää raikkaina, levollisina ja lämminhenkisinä valitsemalla yleensä valkoiset ikkunanpuitteet”, Lähteenlahti kuvailee.

Asuntomessutalo Kastelli Viva olohuoneen suuret ikkunat

Ikkunat paikoilleen jo talotehtaalla

Kastelli-talojen Viva-malliston talo sopii niin perheelle kuin pariskunnalle: mediahuoneeksi suunnitellun huoneen saa helposti muutettua myös makuuhuoneeksi. Talo on muuttovalmis koti, joka toimitettiin tontille valmiina elementteinä. Tiivi toimittaa sovitussa, tiukassa aikataulussa valitut ikkunat suoraan Kastelli-talojen tehtaalle, jossa ikkunat asennetaan kuivassa tilassa paikoilleen.

”Muuttovalmiissa kohteissa rakentamisen helppous ja nopeus ovat valttia. Elementtitoimitukset ovat myös turvallisia, koska rakentaminen ei ole alttiina säälle”, Lähteenlahti kuvailee.