Rakentajan ikkunaopas

Suunnitteletko uuden talon tai mökin rakentamista?

Ikkunan valinta antaa monenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa sekä kodin ilmeeseen että energiatehokkuuteen ja moniin käytännöllisiin, arkea helpottaviin ominaisuuksiin.

1. Ikkunoiden tyylivalinta: moderni tai perinteinen

Ikkunavalinnat voit aina räätälöidä kohteen, oman sisustustyylisi ja mieltymystesi mukaisesti. Ikkunoiden ja sitä kautta koko kodin ilmeeseen vaikuttavat esimerkiksi värit puitejako ja ikkunan rakenne.

Teknisesti edistyksellisin ratkaisu on Tiivin premium-ikkuna Kristalli, jonka poikkeuksellisen tukeva rakenne ja jykevät piilosaranat tekevät siitä tyylikkään ja pitkäikäisen ratkaisun.  

2. Ikkunoiden energiatehokkuus

Tiivin ikkunat täyttävät A-energialuokan vaatimukset, joten olipa valintasi mikä tahansa Tiivi-ikkuna, lopputulos on aina energiatehokas ja täyttää viimeiset vaatimukset. Matalanergiataloon voit valita 1+3 -lasituksen, jolloin ikkunassa on yksi tasolasi ja yksi kolminkertainen erityslasielementti.

3. Ikkunan väri

Värivalinta on tyyli- ja makuasia, mutta se vaikuttaa myös huoneiden valoisuuteen. Vaikka sisäpuite olisikin valkoinen, voi ikkuna olla ulkopuolelta julkisivun tyylin mukainen, vaikkapa ruskea tai musta. Sisä- ja ulkopuolen värit voit siis aina valita erikseen. Ikkunan puuosat voidaan myös kuultovärjätä, jolloin puun alkuperäinen rakenne ja syykuviot näkyvät kauniisti. Kokonaisuuden viimeistelevät julkisivun väritykseen sovitetut ikkunapellitykset.

4. Auringonsuojalasitus

Etenkin suuriin, etelän puoleisiin ikkunoihin suosittelemme auringonsuojalasitusta, joka vähentää sisätilojen lämpenemistä kesällä.

5. Huurtumaton lasitus

Huurtumaton lasitus on tarpeen etenkin avoimella seinustalla sijaitsevissa hyvin lämpöä eristävissä ikkunoissa.

6. Ääneneristyslasitus

Melualueille rakennettavassa talossa hyvän ääneneristyksen varmistaa paksumman lasin tai laminoidun lasin käyttö. Ääneneristävyyttä parantaa myös karmisyvyyden kasvattaminen. Uusimpien kiinteiden ikkunoiden ääneneristyskyky on hyvä, mutta parhaaseen vaimennukseen päästään avattavilla ikkunoilla.

7. Ikkunan turvalasitus

Jos suuret ikkunat ulottuvat niin alas, että lasiin voi törmätä tai jos ikkunan takana on putoamisvaara on käytettävä turvalasia.

8. Puheluiden kuuluvuus ja mobiilidata 

Energiatehokkaan talon rakenteet vaimentavat voimakkaasti matkapuhelin- ja dataverkkojen signaaleita. Ongelma tuntuu kotona matkapuhelimen huonoa kuuluvuutena, mobiilidatan hitautena ja mobiililaitteiden akun varauksen nopeana kulumisena.

Ratkaisu tähän on Tiivi Connect Antennilasi, joka vastaanottaa ja levittää signaalin sisätiloihin ylivoimaisen tehokkaasti verrattuna tavalliseen lasiin, mahdollistaen sujuvat yhteydet osana innovatiivista ja toimivaa kotia.

Lasiin huomaamattomasti integroitu antenni varmistaa kuuluvat puhelut ja toimivat yhteydet 3G-, 4G- ja 5G-verkossa operaattorista riippumatta. Antennilasi ei vaikuta ikkunan muuhun toimintaan eikä rajoita käyttöä. 

9. Kiinteä tai avattava ikkuna

Kiinteä ikkuna on on hyvä valinta, kun haluat suunnitella suuria lasipintoja ja kokonaisia ikkunaseiniä. Tiivin ikkunaseinäään voit yhdistää myös liukuovia ja kokolasisia parveke- tai terassiovia. Kiinteän ikkunan rakenne on siro ja se tuo sisälle maksimimäärän valoa. Ylläpitoa helpottaa se, että pestäviä pintoja on vain kaksi.

Avattavan ikkunan ääneneristävyys on yleensä parempi ja korkeallakin olevan ikkunan peseminen onnistuu turvallisesti sisältä. Avattavaan ikkunaan saat lisäksi kaihtimet suojaan lasien väliin.

10. Yhtenäinen ikkuna tai ruutuikkuna

Perinteisen tyylin ruutuikkuna syntyy puitejaolla tai koristeristikoilla. Lasin pintaan pysyvästi kiinnitettävä kiinteä ristikko on tyylikäs valinta ja jos ristikko asennetaan vain ulommaiseen lasiin, ikkuna on sisäpuolelta helpompi pestä ja sisälle tulee hieman enemmän valoa.

Käytännöllinen ratkaisu on ulkopuolen verhoukseen kiinnitettävä irtoristikko, joka voidaan helposti napsauttaa pois paikoiltaan ikkunan pesun ajaksi.

Suuremnman ikkunapinnan voi halutessaan jakaa myös useampaan erikseen avattavaan osaan jakokarmeilla.

11. Tuuletusikkuna tai tuuletusluukku

Säleiköllä ja hyttysverkolla varustetun tuletusluukun voi jättää huoletta auki vaikka kotoa oltaisiinkin poissa. Siksi luukku on suosittu valinta saunan ja kylpyhuoneen ikkunoissa. Luukku voi myös olla hieman kapeampi kuin tuuletusikkuna. 
Tuuletusikkuna tuo puolestaan enemmän valoa sisälle ja tekee pienistäkin sisätiloista avaramman tuntuisia.

12. KLIK -raitisilmaventtiili

Uudet talot varustetaan lähes poikkeuksetta koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla, joten ikkunoiden korvausilmaventtiilit eivät ole tarpeellisia. Esimerkiksi varaavalla takalla varustettuun huoneeseen voidaan kuitenkin valita korvausilmaventtiilillä varustettu ikkuna varmistamaan tulisijan riittävä paloilman saanti.

Edistyksellinen KLIK on uusi innovatiivinen raitisilmaventtiili Tiivi-ikkunoihin. Venttiilissä on panostettu muotoiluun ja tekniseen suorituskykyyn. Venttiilin korkeat ilmamäärät lisäävät asumismukavuutta tuoden runsaasti puhdasta tuloilmaa asuntoon.

13. Sälekaihtimet

Avattavassa ikkunassa sälekaihtimet voidaan asentaa ikkunan sisälle suojaan pölyltä ja kosketuksilta. Integroiduissa kaihtimissa kaihtimen asentoa säädetään yhdestä nupista ja koko mekanismi on siististi puitteen sisällä. Tiivin kaihtimet asennetaan ikkunoihin valmiiksi jo tehtaalla.

Kiinteän ikkunan kaihtimet asennetaan ikkunan sisäpintaan. Älykkäät Tiivi Connect -kaihtimet sopivat erinomaisesti suuriin maisemaikkunoihin. Voit ohjata niitä helppokäyttöisellä Tiivi Connect App -mobiiliapplikaatiolla tai lisävarusteena saatavissa olevalla seinäkytkimellä, ja esimerkiksi ohjelmoida ne seuraamaan päivärytmiäsi.

14. Hyttyspuitteet

Nykyaikainen hyttysverkko on kätevään kehykseen kiinnitetty hyttyspuite, joka on helppo irrottaa ikkunoiden pesun ajaksi. Hyönteispuite kannattaa siirtää varastoon myös talven ajaksi, jotta linnut eivät noki verkkoihin mahdollisesti jääneitä ötököitä. Vaihtoehtona on nailonverkko ja kestävämpi metallinen verkko.

15. Kukkalaudat

Tiivin siistit kukkalaudat asennetaan vaivattomasti ikkunoiden asennuksen yhteydessä.

16. Asennus itse tai asennuspalvelu

Tiivin sertifioitu asennuspalvelu tekee ikkunoiden ja ovien asennuksesta vaivattoman prosessin. Annamme asennustyölle peräti 10 vuoden takuun.