Pohjalaistalon ruutuikkunat Seinäjoki

Pohjalaistalossa nautitaan luonnonvalosta

Seinäjoen kesän 2016 asuntomessujen suosikkikohteisiin kuulunut Pohjanmaa inspiroi Kannustalon suunnittelijoita kokonaisen Pohjanmaa-malliston luomiseen.

Vanhat pohjalaistalot eivät olleet pimeitä pirttejä, vaan huoneisiin tuli usein luonnonvaloa useista eri suunnista. Tämä on arjen ylellisyyttä pimeinä vuodenaikoina.

Messu-Pohjanmaan olohuoneen suuressa ikkunaseinässä ikkunat ovat ristikolliset. Sekä olohuoneesta että yläkerran aulasta avautuu kaunis näkymä suojaisalle omalle pihalle. Kun suurten ikkunat avautuvat pohjoiseen, talon sisätilat säästyvät paahteelta ja häikäisyltä. Silti luonnonvaloa tulee taloon runsaasti.

Arkkitehti Kati Rasku: Ikkunat rytmittävät ja luovat perinteisen ilmeen

Arkkitehti Kati Raskun mukaan Pohjanmaa-kohde suunniteltiin varta vasten Seinäjoen asuntomessuja ja siellä pohjalaiskorttelia ajatellen. Isojen ikkunoiden ristikointia hän päätyi modernisoimaan selkeyttämällä yleisilmettä perinteistä pohjalaistaloa väljemmillä linjoilla.

”Ikkunoilla on talossa suuri merkitys. Ne rytmittävät koko rakennusta etenkin kadun puolella ja tuovat taloon perinteisen ilmeen ristikoillaan”, Rasku kertoo.

Tiivin uusi Kristalli-mallisto sopii talon selkeisiin linjoihin hyvin.

”Piilosaranat ja pintahelattomuus tekevät ikkunanpuitteista siistit ja yhtenäiset, eivätkä ylös nostettujen sälekaihtimien narut jää näkyville”, Rasku toteaa.

Suurten ikkunoiden vastapainona talossa on käytetty myös kolmeen neliömalliseen osaan jaettuja ikkunoita sekä pysty-, että vaakasuuntaisena. Ikkunoiden puitteet ja ristikot ovat mustanharmaat. Väri on hyvin voimakas ja se sulautuu kokonaisuuteen kauniisti sekä toistuu myös sisustuksessa vahvasti.

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala: kauniit ikkunat eivät kaipaa verhoja

Sisustussuunnittelija Helena Karihtalan mukaan Tiivin uudet Kristalli-ikkunat ovat itsessään niin kauniit, että Pohjanmaassa päätettiin käyttää mahdollisimman vähän verhoja. Myös sisustussuunnittelija korostaa ikkunoiden roolia kokonaisuudessa.

”Olohuoneessa ikkunoita on sijoitettu rinnakkain ja päällekkäin vaikuttavaksi lasiseinäksi. Se tuo huoneeseen erityisen tunnelman.”

Myös keittiössä on käytetty myös paljon ikkunapinta-alaa. Keittiö ja ruokailutila ovat kodikkaat ja valoisat. Pienemmissä huoneissa ikkunat toistuvat kolmen rinnakkaisen tai päällekkäisen ikkunan sarjoissa.  

Sisällä erottuvat hyvin Kristallin sisustukselliset ominaisuudet eli piilosaranat ja pintahelattomat puitteet.

”Niiden ansiosta ikkunanpuitteet ovat yhtenäisen taulumaiset. Laajasta lasipinta-alasta huolimatta kokonaisuus on ryhdikäs, sillä tummat ikkunoiden karmit ja puitteet rajaavat kutakin yksittäistä ikkunaa”, Karihtala toteaa.

Verhoja Pohjanmaassa käytetään niukasti.

”Näin näyttävät ikkunat pääsevät oikeuksiinsa. Näkösuojaa saadaan tarvittaessa sälekaihtimilla”, Karihtala kertoo.