Hämärä olohuone muuntui vanhan talon valopilkuksi

Olohuoneen liukuoven edessä on perheen lemmikin suosikkipaikka. Vaikka ikkunapinta-ala kasvoi, lämmityksen tehoa saattoi pienentää uusien energiatehokkaiden ikkunoiden ansiosta. 

Keskellä talvista, hämäläistä metsämaisemaa lepäävä puolitoistakerroksinen omakotitalo ei voisi näyttää juuri perinteikkäämmältä. Pihasauna, jyrkkä harjakatto ja tietysti punaiset ulkoseinät ja valkoiset ikkunanpuitteet.

Kun sisällä astutaan keittiön läpi olohuoneeseen tunnelma vaihtuu: sohvan vierestä aukeaakin maisema liki seinän kokoisen liukuoven kautta. Valoa riittää, liukuovi aukeaa kevyellä kädenliikkeellä ja näköalapaikallaan ikkunan edessä loikoillut koira kiirehtii haistelemaan metsästä kantautuvia tuoksuja.

Ryhdikäs ja kuiva talo oli hyvä lähtökohta remontille

remontoitu omakotitalo ikkunaremontti: liukuovi ja ranskalaisen parvekkeen kippiovi

Peruskunnoltaan ja rakenteiltaan erinomainen talo päivitettiin oleskelutilojen uusilla, suurilla ikkunoilla valoisaksi talon henkeä kunnioittaen. 

Lautarakenteinen talo on rakennettu vuonna 1961. Lapsuudenkoti jäi vuonna 2011 kesämökiksi, mutta nyt sitä on kunnostettu pala kerrallaan. Omasta rauhasta huolimatta liikenneyhteydet ovat erinomaiset: pääradan rautatieasemalle on muutama kilometri ja omalla autolla pääsee hetkessä moottoritielle.

”Nuorena poikana päätin, että en tule tänne koskaan takaisin. Nyt kuitenkin muutimme pysyvästi Helsingistä tänne ja käymme yhä pääkaupunkiseudulla töissä”, Hannu naurahtaa.

Lähtökohta talon remontoinnille oli hyvä, sillä sisätiloissa ei ole alun perin ollut lainkaan kosteita tiloja eikä juuri vesijohtojakaan. Puolenkymmentä vuotta aikaisemmin peltikaton uusineet remonttimiehet totesivat rungon täysin suoraksi eikä myöhemmissäkään remonteissa ole löytynyt rakenteista yhtään pehmeää paikkaa.  

”Tästä huomaa, että talo on tehty aikanaan hyvästä tavarasta eikä ole jouduttu käyttämään mitään keräilyeriä. Sisäseiniä on purettu aika paljon, ja purut ovat kuin suoraan sahalta haettuja”, isäntä kertoo.

Puulämmityksen tueksi on jo aiemmin hankittu kaksi ilmalämpömpumppua, keittiö on uusittu ja yläkerran kylmää huonetta eristetään parhaillaan asuintilaksi. Kevättalven suuri ja asumisviihtyvyyteen merkittävästi vaikuttanut remontti oli ikkunoiden uusiminen.

Olohuoneeseen ja yläkertaan isommat ikkuna-aukot

Omakotitalon liukuovi ja terassi

Puolitoistakerroksisen, vuonna 1961 rakennetun talon alakertaan asennettiin lattiaan asti ulottuva liukuovi ja yläkertaan lähes huoneen korkuiset ranskalaisen parvekkeen kippiovet. 

Ikkunaremontissa vaihdettiin kaikki ikkunat, olohuoneessa ja yläkerrassa muutettiin myös aukkojen kokoa. Alakerran olohuoneessa tavallinen ikkuna ja myöhemmin asennettu terassinovi korvattiin koko entisen ikkuna-oviyhdistemän levyisellä liukuovella.

Ylhäällä taas vaihdettiin molempiin päihin taloa pienten ruutuikkunoiden tilalle ranskalaisen parvekkeen kippiovet. Ne mahdollistavat helpon tuulettamisen raottamalla ikkunan yläreunaa.

Kaikki tavalliset ikkunat ovat piilosaranoituja Tiivi Kristalli -ikkunoita ja ne varustettiin sisäänkelaavilla kaihtimilla.

”Talossa oli verrattain pienet ikkunat, joten remontin tavoitteena oli saada mahdollisimman paljon ikkuna-pinta-alaa ja sisälle mahdollisimman paljon valoa. Nyt harmittaa vain se, että keittiöön ei tullut vaihdettua isompaa ikkunaa. Kauempaa tieltä katsoessa vaikutelma on yllättävä, talon ei huomaa muuttuneenkaan”, Hannu sanoo.

Kun aukkojen leveys ei muuttunut, ei vaivalloisiin runkotöihin tarvinnut ryhtyä. Urakan raskain osa olikin painavan liukuovien siirtäminen paikoilleen terassin yli.

Paikalleen asennettuna leveä ovi sen sijaan liukuu kevyesti. Salpaa käännettässä ovi nousee pyörien varaan ja sitä on helppo liikutella, kahvasta toiseen suuntaan kääntämällä pystykarmin salvat vetävät oven kiinni ja myös alareuna painuu napakasti tiivisteitä vasten.

Lämmitystä sai vähentää remontin jälkeen

Ison liukuoven edessä on talvipakkasellakin lämmintä ja vedotonta. Jotain kertoo sekin, että perheen lemmikki on löytänyt lepo- ja tarkastelupaikan aivan ikkunan edestä – jos lattiaan asti ulottuva ikkuna hohkaisi kylmää, loikoilupaikka löytyisi varmasti kauempaa.

”Nykyajan ikkunoissa lämmöneristys on hyvä. Ikkunoiden vaihtamisen jälkeen ilmalämpöpumpujen tehoasetusta joutui heti pienentämään. Tähän mennessä lämmitykseen on käytetty 10 000 kWh sähköä vuodessa ja sen lisäksi on poltettu puuta.”

Hannu pyysi remonttitarjouksen kolmelta ikkunatoimittajalta. Tiivin puolesta puhui tuttuun rivitaloon tehty parvekeoviremontti.

”Valinta oli aika helppo, kun sosiaalista maailmaa vähän tutki ja itsellä oli aikaisempaakin kokemusta. Tiesin mitä halusin ja Tiivillä oli tarjota sopivat tuotteet. Tiivi ei ollut halvin, mutta kun näitä ikkunoita ei vaihdeta ainakaan minun elinaikanani, päätin olla tinkimättä tässä kohtaa.”

Liukuoven asennus

Asennuksen raskain vaihe oli suuren liukuoven siirtäminen paikoilleen.  

”Muutama viikko remontin jälkeen tuntuu siltä, että maiseman katseluun ei kyllästy ikinä. Olohuoneesta näkee säännöllisesti peuroja ja muuta elämää”, talon isäntä Hannu kertoo.