Kiinteät maisemaikkunat istuvat kivitaloon

Mittatilaustyönä tehdyt kiinteät ikkunat toivat valoa ja asumismukavuutta vapaa-ajan asuntona toimivaan kivitaloon.

Marika ja Jussi-Pekka Haatajan kakkoskoti Somerolla sai uudet ikkunat ja ovet syksyllä 2018. Remonttiprojektia vauhditti Marikan arpaonni Tiivin ikkuna-arvonnassa asuntomessuilla.

Jussi-Pekan isovanhempien 1980-luvulla rakentama Lammi-kivitalo on nykyään Maskussa asuvan Haatajan perheen vapaa-ajan viettopaikkana. Talo on koko perheelle hyvin rakas, mutta sen ikkunat ja ovet olivat kuitenkin tulleet jo käyttöikänsä päähän.

”Tiesimme, että ne täytyy tehdä ensimmäisenä, kun taloa aletaan remontoimaan. Olimme haaveilleet ikkunoiden vaihtamisesta jo muutaman vuoden”, Marika Haataja kertoo.

Vanhojen ikkunoiden tummuneet puuosat saivat koko talon tuntumaan pimeältä. Myös valoaukon jakaminen moneen osaan vähensi sisään tulevan valon määrää, mutta tämä on asia johon on ikkunaremontin suunnitteluvaiheessa helppo vaikuttaa.

”Ikkunat olivat mäntypokaiset, ja iso aukko oli jaettu puitteilla moneen osaan, joten puun väriä oli siellä paljon. Pokat olivat todella hallitsevat. Myös ovet olivat kuluneet ja auringon haperruttamat.”

Haatajat toivoivat isoa lasipintaa ja valoisuutta lisäävää valkoista väriä niin sisään- kuin ulospäinkin. Näistä lähtökohdista remonttia lähdettiin suunnittelemaan yhdessä Tiivin asiantuntijoiden kanssa.

Myyjä auttoi valinnoissa – räätälöitävyys oli iloinen yllätys

Haatajat olivat valmistautuneet huolella ennen kuin Tiivin myyntipäällikkö Mika Laaksonen tuli katsomaan kohdetta ja kertomaan, mitä Tiivillä olisi tarjolla.

”Meillä oli aika selvät visiot siitä, mitä haluamme”, Marika muistelee. ”Olimme perehtyneet Tiivin nettisivuihin ja muihin materiaaleihin. Mikan kanssa meni silti useampi tunti, kun kävimme kaikki kohteet huolella läpi, hän mittasi ne ja teki tarjouksen. Sinä samana päivänä väännettiin sitten se kauppa loppuun.”

Etukäteen Marikaa oli mietityttänyt, löytyykö mallistosta juuri sopivan kokoisia tuuletusikkunoita isoihin lasipintoihin – kuinka iso osa tuuletusikkuna voi olla koko ikkunan koosta ja mikä leveys laitetaan.

Makuuhuone matala ikkuna


Yksinkertainen ja eleetön tyyli miellyttää asukkaiden silmää.

Valinnassa päädyttiin Tiivin kiinteisiin maisemaikkunoihin, joiden kanssa tuuletusikkunana toimivat kippi-ikkunat yhdistyvät tyylikkääksi, pelkistetyksi kokonaisuudeksi. Kippi-ikkunan voi raottaa yläreunasta turvalliseen tuuletusasentoon tai avata tavallisen ikkunan tapaan.

”Oli hienoa, että tuuletusikkunat pystyikin räätälöimään ihan minkä leveyksisiksi vain. Kaikki oli mahdollista saada mittatilauksena. Oli todella hyvä, että saimme ammattilaisilta tukea ja neuvoja siihen, mitä kannattaa laittaa. Lopputuloksesta tuli todella kaunis, parempi kuin mitä olimme ajatelleet.”

Tuuletusikkunat mittatilaustyönä


Tuuletusikkunat räätälöitiin isoihin ikkunoihin mittojen mukaan.

Suunnitteluvaiheessa Marikalla oli ajatus, että ikkunat saisi asennettua sisäpuolelle ilman listoja, sillä häntä miellyttää eleetön ja simppeli tyyli.

”En itse ymmärrä rakennusteknisiä yksityiskohtia, mutta tarkastusmittauksessa tuli ilmi että niitä ei saakaan asennettua ilman listoja. Jälkikäteen katsottuna ne kuitenkin istuvat kauniimmin kuin luulimmekaan.”

Saneerauskohteena Haatajien talo oli varsin epätyypillinen: siinä oli jo entuudestaan isoa kiinteää lasipintaa, ja remontin jälkeen käytännössä kaikki ikkunat ovat kiinteitä. Marikan mukaan valintaan oli selkeä syy: kiinteässä ikkunassa on vain kaksi pestävää lasipintaa.

”Otimme niin paljon kiinteitä ikkunoita kuin niitä vain sai, kun ne saa helposti pestyä sisältä ja ulkoa. Olemme todellakin olleet tyytyväisiä ratkaisuun.

Olohuoneen iso lasipinta


Näkymät hyvin hoidettuun puutarhaan pääsevät uusien ikkunoiden myötä oikeuksiinsa.

Kiinteät ikkunat toivat asumismukavuutta ja helpottivat pesemistä

Talossa oli kaikkiaan 19 ikkuna-aukkoa ja neljä ovea, joten remontista tuli mittava.

”Tiesimme että se olisi kaoottista, varsinkin kun meillä oli päällä kaikennäköisiä muitakin projekteja”, Marika paljastaa.

”Nyt kun kaikki on tehty ja projekti meni hyvin, niin on levollinen ja superhieno olo. Uudet ikkunat ovat todella onnistuneet. Huusholli on nyt tosi valoisa, ja ikkunoista on kauniit näkymät puutarhaan.”

”Muutos on ihan huikea. Saimme isoa lasipintaa ja valkoista väriä sekä sisään- että ulospäin, aivan kuten haaveilimmekin.”

Helposti pestävät kiinteät ikkunat


Isot kiinteät lasipinnat istuvat kauniisti kivitaloon. Ne on myös vaivaton pestä niin sisältä kuin ulkoa.

Marika tajusi kunnolla vasta remontin valmistuttua, miten huomattavasti ikkunoiden ja ovien käyttömukavuus ja toiminnallisuus parani.

”Jo pelkkä ikkunoiden peseminenkin helpottui ihan älyttömästi. Ennen meillä oli miljoona ruutua, jotka olivat menneet sameiksi, eikä niitä saanut kunnolla puhtaaksi. Nyt ne ovat ihan mielettömän kirkkaat, ja niitä on suorastaan ilo pestä.”