Matti Heikkisen asuntomessutaloon tehtiin ikkunat Jyväskylässä

Tiivin ikkunat ja ovet arkkitehdin suunnitelman mukaisesti

Hiihtäjä Matti Heikkisen koti nousi vuoden 2014 aikana Jyväskylän Äijälänrantaan asuntomessualueelle. Tiivi-ikkunat ja ovet olivat perheen suunnitelmissa jo kodin suunnitteluvaiheessa.

Matti Heikkinen halusi kotiinsa runsaasti puupintaa ja valoa. Heikkisen Lakka-kivitalo on käytännöllinen ja palvelee ennen kaikkea perheen arkea. Samalla sisätila ja ympäristö ovat asukkaiden silmien ilona. Näiden kriteerien täyttämisessä ikkuna- ja ovivalinnat olivat olennainen tekijä.

“Ikkunat ja liukuovi ovat talossani tosi tärkeässä roolissa, ja olen niiden toteutukseen oikein tyytyväinen. Niiden valinta tehtiin huolella. Ikkunoiden tuli sopia talon arkkitehtuuriin ja ympäristöön täydellisesti. Pyrimme mahdollisimman hyvin hyödyntämään luonnonvalon. Ikkunapintaa on kodissa paljon”, Heikkinen kertoo.

Kiinteät suuret ikkunat, massiivinen liukuovi

Tiivi toteutti taloon ikkunat sekä ulko- ja liukuoven arkkitehdin suunnitelman mukaisesti. Huoneisiin valittiin yhteen karmiin tehdyt kiinteät ikkunat, joiden yhteydessä on puinen tuuletusluukku. Kiinteiden ikkunoiden puhtaana pitäminen on osoittautunut helpoksi, sillä pestäviä pintoja on jokaisessa ikkunassa vain kaksi.

Ikkunoissa huomattavaa ovat suuret yhtenäiset ikkunapinta-alat, joita ei katkaista karmilla. Talon ulkopuolella tuuletusluukkua suojaava puusäleikkö antaa ilmettä talolle. Ikkunoiden puitteissa ja karmeissa on tammensävyinen kuultokäsittely. Mittatilaustyönä tehdyssä ulko-ovessa on tammikuvioinen viilupinta.

“Olemme erittäin tyytyväisiä tammiviiluun ulko-ovessa. Materiaali tasapainottaa hienosti talon isoja valkoisia sisä- ja ulkopintoja. Lisäksi viilupinta kestää lapsiperheenkin haasteet”.

Takapihalle johtava liukuovi on massiivitammea. Liukuovi muodostaa olohuoneeseen neljä metriä leveän ja kolme metriä korkean ikkunaseinän.

“Massiivisesta koostaan huolimatta liukuovi on helppo avata ja sulkea.”

Hyvät kumppanit mahdollistivat talonrakennuksen

Puun valitseminen myös ikkunapuitteiden ja karmien materiaaliksi oli itsestään selvää. Talossa on tammea niin lattiassa, katossa, ikkunoiden puitteissakin. Tammi yhdistyy vaaleaan kivipintaan ja pehmentää tunnelmaa.

“Kivitalo yhdistettynä Tiivin ikkunoihin ja oviin on taannut kodin sisätiloihin taatusti rauhallisen äänimaailman. Talon äänieristys on erinomainen”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen luotti ikkuna- ja oviasennuksissa, kuten koko taloprojektissa, ammattilaistiimin osaamiseen. Ikkunat asennettiin joulukuun alussa sillä aikaa kun hän itse oli Lapissa lumileirillä.

“Asuntomessuprojekti on haastava, aikataulut tarkat ja työn jäljen on oltava laadukasta. Onneksi sain taloprojektiin hyvät kumppanit, Tiivi mukaan lukien. Hyvä tiimi oli edellytys, että asuntomessuprojekti ylipäätään oli minulle mahdollinen”, hän toteaa.