Hirsitalojen tyypillinen ominaisuus on hirsirakenteen painuminen etenkin uudessa talossa
Hirret painuvat eniten parin ensimmäisen vuoden aikana, kun puu kuivuu. Yhdestä puusta veistetyt tai höylätyt hirret painuvat enemmän kuin liimatut lamellihirret. Hirsirakenne voi painua ensimmäisten vuosien aikana pari-kolme senttiä per metri. Toisaalta jotkut modernien lamellihirsitalojen valmistajat sanovat, että hirret painuvat niin vähän, ettei sitä tarvitse ottaa erikseen huomioon.
Käytännössä ammattilaisilla on näppituntuma ikkunan yläpuolelle tarvittavasta painumisvarasta ja se vaihtelee muutamasta sentistä jopa vaaksaan talon iän, ikkuna-aukon korkeuden ja hirsityypin mukaan.
Ikkunan asennus hirsitaloon: Karmi kiinni karaan, ei seinään
Koska hirsitalo elää ajan kanssa, ei karmeja koskaan kiinnitetä suoraan seinään. Ikkunan sivuille on tehty tai tarvittaessa tehdään ura, johon laitetaan kara. Karaksi käy esimerkiksi 2×2 tuuman lankku. Joskus karan päälle naulataan vielä ohuempi ja leveämpi lauta, jolloin kara muistuttaa halkileikkaukseltaan T-kirjainta.
Karan ja seinän väliin laitetaan tiivisteeksi esimerkiksi ohutta huopaa, joka ei estä karan ja seinän välistä liikettä. Kara estää myös hirsien päitä liikkumasta sivusuuntaan.
Tiivistyksessä on useita vaihtoehtoja
Hirsiseinän painuminen tulee ottaa huomioon myös karmin ja seinän välisessä tiivistyksessä. Tärkeintä on käyttää ikkunan päällä ja sivuilla eristettä, joka sallii puun elämisen. Tapauskohtaisesti eristeenä voidaan käyttää esimerkiksi mineraalivillaa, puukuituvillaa, pellavarivettä tai nykyisin myös paisuvaa eristysnauhaa. Moni perinnetietoinen rakentaja ei hyväksy hirsitaloon tiivisteeksi polyuretaanivaahtoa, mutta minä olisin valmis käyttämään elastista vaahtoa etenkin vanhoissa hirsitaloissa, jotka eivät enää juuri painu.
Oma lukunsa ovat vanhoista ikkunoista löytyvät vanhat eristeet. Sammal ja pellavarive ovat hyvin tyypillisiä eristeitä vanhoissa taloissa, samoin erilaiset rätit ja kankaat. Itsekin olen löytänyt sarkahousut, joilla oli tiivistetty karmin ja seinän väli. Erikoisin löytö oli kuitenkin kuollut siili, jota ei varmaan oltu laitettu ikkunaan eristeeksi, vaan se oli ryöminyt sinne itse ja kuollut. Vanhojen tai ”alkuperäisten” eristeiden perään haikailu ei siis aina ole järkevää, sillä nykyisin löytyy paljon parempia eristemateriaaleja kuin sammal tai sarkahousut.
Hirsitalon seinärakenne hengittää, joten höyrysulkua ei yleensä laiteta myöskään ikkunaan, paitsi sellaisissa tapauksissa, joissa hirsiseinän sisäpuolella on jokin höyryn sulkeva rakenne. Veden pääsy rakenteisiin ulkopuolelta estetään oikein asennetulla vuorilaudoituksella ja vesipellityksellä.
Ikkuna asemoidaan seinän paksuuden mukaan
Hirsiseinät voivat olla hyvin ohuita, jos kyseessä on esimerkiksi kylmän ulkorakennuksen höylähirsi, tai erittäin paksuja, jos kyseessä on järeä kelomökki. Tällöin tulee päättää haluataanko ikkunat asennettavaksi seinän sisäpintaan, keskelle vai ulkopintaan.
Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia ja paljolti kyse on ulkonäöstä. Lämmönkierron kannalta sisäreunaan asentaminen on hieman parempi vaihtoehto. Ikkunoita löytyy 21 sentin karmisyvyyteen asti, joten usein mallistosta löytyy juuri tai hyvin lähelle sopivat ikkunat. Tarkka sovitus tehdään joka tapauksessa smyygeillä. Listat kiinnitetään aina ikkunaan, ei seinään.
Remonttikohteissa ikkunat tehdään yleensä vanhan mallin mukaan, esimerkiksi T-mallinen tai kuusiruutuinen ikkuna. Lisävarusteeksi voidaan myös valita ristikot, hyttysverkot ja tuuletusikkunat, jotka voi avata esimerkiksi takan tai saunan sytyttämisen ajaksi, että hormiin saadaan vetoa.
Väriksi valitaan usein muita kuin valkoisia, esimerkiksi puunvärisiä ja petsattuja ikkunoita, etenkin kesämökeillä. Listoituksella ja vuorilautojen värityksellä sekä mallilla voidaan vaikuttaa paljon lopputuloksen ulkonäköön.
Liukuovikin sopii moderniin hirsitaloon
Hirsitalot eivät aina ole perinteisiä punaisia hirsimökkejä. Moderneja hirsitaloja tehdään myös kaava-alueelle ja niissä voi olla hyvinkin suuria ikkunoita. Liukuovia ja lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita on asennettu viime aikoina paljon hirsitaloihin. Liukuovissa pitää erityisesti huomioida hirsien painuminen oven päällä.
Meillä hirsitalojen ikkuna-asennuksista suurin osa on saneerauskohteita, mutta myös uudiskohteita ja kaupunkiasuntojakin tehdään. Viime vuosina on uusittu paljon ikkunoita vanhoille kesämökeille, jotka halutaan ottaa talvikäyttöön. Usein tähän liittyy myös omistajien siirtyminen eläkkeelle. Toinen tyypillinen kohde ovat kaikki muut kesämökit, jotka alkavat tulla siihen ikään, että ikkunaremontti on ajankohtainen.
Asentajien kannalta kesämökkien ikkunaremonteissa oleellista on tietää saako työkohteeseen sähköt ja pääseekö pihaan kuorma-autolla. Nämä asiat eivät ole ongelma, sillä sähkö tehdään tarvittaessa aggregaatilla ja ikkunat voidaan kuljettaa veneellä tai jäitä pitkin, mutta ne on hyvä tietää ennen urakan aloittamista.
Valitse Tiivi-ikkunat asennettuna
Ikkunat on syytä tilata huolellisesti ja ammattitaitoisesti asennettuna. Hankkiessasi Tiivi-ikkunat asennettuna, saat ensiluokkaisen lopputuloksen, joka ilahduttaa vielä vuosien jälkeen.
Kun tilaat ikkunat asennettuna Tiiviltä, huoli remontin käytännöntoteutuksesta on poissa. Koko remontti on tyypillisesti ohi jo yhdessä päivässä, sillä ammattilaisemme hoitavat remontin tehokkaasti ja tarkasti. Hoidamme myös asennuksen jälkityöt kuten purkujätteen kierrätyksen ja kerromme sinulle kattavasti uusista ikkunoistasi ja niiden ominaisuuksista.
Laatusertifioitu asennus 15 vuoden takuulla
Kun valitset Tiivi-ikkunat ja -ikkunaremontin, valitset todistetusti ensiluokkaista laatua. Asennustyömme on ainoana Suomessa saavuttanut ISO 9001-2015 -laatusertifikaatin. Sen ansiosta pystymme tarjoamaan kaikille asennustöillemme 15 vuoden takuun.
Jokainen asentajamme on koulutettu noudattamaan tarkoin työturvallisuutta ja korkeaa laatua sekä siisteyttä jokaisessa työn vaiheessa. Hyödynnä pitkä kokemuksemme sekä ammattitaitomme ja varmistu uusien ikkunoiden ja ovien toiminnasta vuosikymmeniksi.
Alan parhaat ammattilaiset
Onnistuneen ikkunaremontin varmistaa huolellinen ja ammattitaitoinen asennus. Parhaan lopputuloksen takaavat alan parhaat, vaativan Tiivi-asennuskoulutuksen läpikäyneet asentajamme. Asennusprosessimme perustuu aina tarkkaan mittaukseen, josta vastaa kokenut Tiivi-myyjä.
Tiivin uutiskirje sisältää tärkeää tietoa rakentajille ja remontoijille
Tiivin uutiskirjeestä saat ajankohtaista tietoa ikkunoiden tarjoamista mahdollisuuksista, apua tuotteiden valintaan sekä muistutuksia arvonnoista ja tarjouksista.