Mistä ikkunoiden huurtuminen johtuu?

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen johtuu ulkoilman kosteuden tiivistymisestä lasin pintaan.

Ikkunoiden huurtumista esiintyy erityisesti kevään ja syksyn nopeiden lämpötilanvaihteluiden vuoksi. Ilmiötä voi esiintyä esimerkiksi kylmän yön jälkeen, kun ulkoilman lämpötila nousee nopeasti auringon noustessa. Huurtumista voidaan kuitenkin ehkäistä valitsemalla ikkunaan huurtumaton lasi.

Ulkolasin huurtuminen on luonnollinen ilmiö

Ikkunan ulkolasin huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden lämmöneristävyyden parantumisen myötä. Ilmiö ei kuitenkaan ole ikkunavalmistaja- tai ikkunatyyppikohtainen, vaan kyseessä on täysin luonnollinen ilmiö. Uudet energiatehokkaat ikkunat eristävät lämpöä tehokkaasti eikä lämpövuotoa synny, jolloin huoneilman lämpö enää riitä lämmittämään ulommaista lasia kuten vanhoissa ikkunoissa. Ulkopinnan huurtuminen ei ole merkki viallisesta ikkunasta.

Huurtumaton lasi avuksi ikkunan huurtumiseen

Ikkunan huurtumista voidaan ehkäistä käyttämällä ulommaisena lasina erikoispinnoitettua selektiivilasia. Pinnoitus vähentää lasin ulkopinnan jäähtymistä, jolloin kosteus ei tiivisty lasiin. Huurtumattoman lasin voi valita lähes kaikkiin Tiivin ikkunoihin. Se soveltuu niin saneeraukseen kuin uudisrakentamiseenkin. Huurtumatonta lasia on saatavana eri paksuisena, karkaistuna ja laminoituna.

Suosittelemme huurtumatonta lasia ikkunoihin, kun

  • talo on alavalla paikalla
  • talon räystäät ovat lyhyet
  • ikkunoiden edessä ei ole puustoesteitä
  • rakennukset sijaitsevat lähekkäin
  • kyseessä on vähintään A-luokan energiaikkuna
Kuvan ikkunoista keskimmäisessä ikkunassa on Tiivin huurtumaton lasitus.

Huurtuuko ikkunan välitila tai sisälasi?

Ikkunan väliin kertyvä kosteus voi taas johtua esimerkiksi huoneiston ylipaineen vuoksi ruutujen väliin pääsevästä kosteasta sisäilmasta, joka tiivistyy viileämmän ulommaisen ruudun sisäpintaan. Lämmin ja kostea ilma tiivistyy tällöin kylmän uloimmaisen lasin sisäpintaan.

Sisäpinnan huurtuminen kertoo yleensä puutteellisesta ilmanvaihdosta tai sisäilman liiallisesta kosteudesta. Kun lämmin ja kostea ilma kohtaa ilmaa kylmemmän ikkunan sisimmäisen lasin, sen pintaan tiivistyy kosteutta.

Lisätietoa huurtumisesta löytyy esim. VTT:n Ismo Heimosen artikkelista