Energiatodistuksesta tuli pakollinen
Nykyään energiatodistuksen tarvitsee jo miltei jokainen vanhan talon tai asunnon myyjä tai vuokraaja. Uuden talon rakennuslupaa varten energiatodistuksen on tarvinnut jo vuodesta 2008 alkaen.
Energiatodistuksen tarkoituksena on mahdollistaa rakennusten ominaisuuksien vertailu riippumatta nykyisistä käyttäjistä. Laskennallisen energiankulutuksen lisäksi todistukseen merkitään myös tiedot sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta energiankulutuksesta.
Yläpohjan lisäeristys ja ikkunoiden ja ovien vaihto yleisimmät toimenpide-ehdotukset
Energiatodistuksessa annetaan myös toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden ja parantamiseksi. Motivan mukaan energiatehokkuuden parantamiseksi ehdotettiin useimmiten yläpohjan lisäeristystä, ikkunoiden ja ovien vaihtoa sekä etenkin pientaloissa ilmalämpöpumpun asentamista. Hyvällä energiatehokkuudella on merkitystä asunnon myyntitilanteessa.
Omistajan on annettava energiatodistus jo myytävän tai vuokrattavan asunnon näytössä. Lisäksi rakennuksen energialuokka (A-G) on ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksessa.
Jo vuoden 2018 alusta uusien rakennusten on täytynyt olla lähes nollaenergiarakennuksia, jolloin ne sijoittuvat useimmiten toiseksi parhaaseen B-luokkaan. Tälllaisen talon energiatehokkuus on erittäin korkea ja tarvittava vähäinen energia katetaan laajalti uusiutuvalla energialla.
Tekijät löytyvät ARA:n energiatodistusrekisteristä
Motivan keväällä 2017 tekemän vertailun mukaan vanhan pientalon energiatodistuksen saa noin 360 eurolla. Uuden talon energiatodistus maksaa keskimäärin noin 270 euroa. Todistus on voimassa kymmenen vuotta kerrallaan.
Aivan keneltä tahansa energiatodistusta ei kannata ostaa. Pätevät energiatodistuksen tekijät löytyvät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ylläpitämästä julkisesta energiatodistusrekisteristä. Laatijarekisteristä voi tehdä hakuja alueen tai nimen perusteella.
Virallisen energiatodistuksen puolestaan tunnistaa todistustunnuksesta, jota vastaavan energiatodistuksen löytää energiatodistusrekisteristä. Energiatodistus on sähköisesti allekirjoitettu ja on pituudeltaan kahdeksan sivua.
Motiva neuvoo sekä tekijöitä että talon omistajia
Energiatodistuksiin liittyviä neuvoja saa Motivan energiatodistusneuvonnasta. Puhelinpalvelu on auki vain tiistaisin 9-12, mutta kysymyksiä voi lähettää milloin tahansa sähköpostitse osoitteeseen energiatodistus (at) motiva.fi.
Ikkunoiden energiatehokkuus
Ikkunoiden energiatehokkudesta kertoo U-arvo eli lämmönläpäisykerroin. Minimivaatimus on 1,0, mutta parhailla Tiivi-ikkunoilla U-arvo on 0,64. Penempi U-arvo kertoo ikkunan paremmasta lämmöneristyskyvystä.
Parhaiden ikkunoiden hyvä eristyskyky saavutetaan 1+3-rakenteella, jolloin ikkunan sisäpuitteessa on kolminkertainen eristyslasi ja ulkopuitteessa yksi tasolasi. Energiatehokkuuteen vaikuttavat myös laseissa käytettävät pinnoitteet.
Vertailua helpottavassa ikkunoiden energialuokituksessa ikkunat jaetaan luokkiin A–G. Tiivin kaikki ikkunat täyttävät parhaan A-energialuokan vaatimukset. Energialuokitukseen vaikuttaa U-arvon lisäksi mm. ikkunarakenteen ilmanpitävyys.
Energiatodistusneuvonta
- http://energiatodistus.motiva.fi/
- Puhelinneuvonta tiistaisin kello 9–12 (09) 6122 5090
- Kysymykset sähköpostilla: energiatodistus (at) motiva.fi
Energiatodistusrekisteri ja laatijarekisteri
Lue lisää:
- Tiivi: Ikkunoiden energiatehokkuus
- YM ja Motiva: Uudistunut energiatodistusasetus voimaan vuoden alussa
- Motiva: Energiatodistusten hinnat ennallaan