Auringonpaiste kuumentaa kodin, mikä avuksi?

Ikkunat päästävät luonnonvaloa sisätiloihin ja mahdollistavat kotia ympäröivistä näkymistä nauttimisen.

Tähän liittyy kuitenkin myös ilmiö, joka Suomen olosuhteissa korostuu etenkin kesäisin, kun luonnonvalon lisäksi ikkunoista pääsee sisätiloihin myös suhteellisen paljon auringon tuottamaa lämpöä ja haitallista UV-säteilyä.

Helteet ovat meille suomalaisille kohtuullisen harvinaista herkkua ja niistä halutaan usein ottaa kaikki irti. Toisaalta kesän kuumimmat päivät tuovat mukanaan myös ilmiöitä, joista on nauttiminen kaukana. Jo vanhassa suomalaisessa sananlaskussa todetaan, ettei lämmin luita riko, mutta polttavan kuumaksi lämmennyt nahkasohva, lähestulkoon saunaa muistuttava makuuhuone ja markettien tyhjyyttään ammottavat tuuletinhyllyt voivat saada huumorintajuisimmankin auringonpalvojan pinnan kiristymään.

Helpotusta tukalaan tilanteeseen haetaan monesti viilentämällä kotia erilaisilla tavoilla ja tämä näkyy usein suoraan sähkölaskussa. Kustannustehokkaampi lähestymistapa onkin vähentää ikkunoiden kautta sisätiloihin tulevan lämmön määrää eli valita aurinkosuojauksella varustellut ikkunat.

Ikkunoiden aurinkosuojaus voidaan tehdä monella tapaa

Aurinkosuojauksen tarkoituksena on nimensä mukaisesti vähentää auringon säteilyn aiheuttamaa sisätilojen lämpiämistä, häikäisyä sekä estää haitallista UV-säteilyä. Erityisen tärkeää liiallisen auringon säteilyn torjuminen on etelään ja länteen antavien ikkunoiden kohdalla, sillä näin voidaan estää kodin lämpeneminen tukahduttavan kuumaksi etenkin kesähelteiden aikaan.

Käytännössä ikkunoiden aurinkosuojaus voidaan toteuttaa joko erilaisten lisävarusteiden tai varta vasten tähän tarkoitukseen suunniteltujen ikkunoiden avulla. Lisävarusteita on mahdollista asentaa ikkunoihin jälkikäteen, kun taas suoraan ikkunaan tuleva auringonsuojalasi vaatii aina uuden ikkunan. Suoraan ikkunan lasissa oleva ratkaisu vähentää erilaisten verhojen, markiisien ja kaihtimien tarvetta ja näin ikkuna pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun näkymä ulos on esteetön.

Sälekaihtimet ovat tavallinen ratkaisu aurinkosuojaukseen

Ainakin vielä toistaiseksi yleisimmin suomalaiskodeissa käytössä oleva ratkaisu aurinkosuojaukseen ovat erilaiset sälekaihtimet. Kaihtimien lisäksi etenkin makuuhuoneissa suositaan myös erilaisia pimennys- ja rullaverhoja.
Viime vuosina perinteiset sälekaihdinratkaisut ovat kehittyneet merkittävästi tarjoten entistä enemmän käyttömukavuutta, vaihtelun mahdollisuuksia ja turvallisuutta. Esimerkiksi Tiivin integroidun sälekaihtimen säleiden kääntö sekä kaihtimen nosto ja lasku tapahtuvat sisäpuitteen pinnassa olevasta säätönupista, jonka avulla myös narun saa kokonaisuudessaan piiloon.

Toinen kehittyneempi kaihdinratkaisu on suomalaiskodeissa vielä suhteellisen harvinainen vekkikaihdin. Vekkikaihtimia voidaan käyttää joko läpikuultavana näkösuojana tai perinteisten kaihtimien tapaan pimentävänä ratkaisuna. Lisäksi vekkikaihtimissa on kaksisuuntainen mekanismi, jonka ansiosta kaihdinta on helppo säätää portaattomasti halutulle korkeudelle sekä alhaalta ylöspäin että ylhäältä alaspäin. Näin vekkikaihdin tarjoaa myös hyvän näkösuojan, kun kaihdinta voi avata tarvittaessa vain yläreunasta. Vekkikaihtimet ovat oiva ratkaisu aurinkosuojaukseen etenkin isoissa maisemaikkunoissa ja parvekeovissa. Tiivin kiinteisiin ikkunoihin ja yksilehtisiin parvekeoviin on saatavilla helppokäyttöiset ja mittatilaustyönä valmistettavat Visor-vekkikaihtimet.

Ikkunan ulkopuoliset ratkaisut aurinkosuojaukseen ovat harvinaisia

Sisään tulevaa auringon säteilyä on mahdollista vähentää myös ikkunan ulkopuolisilla ratkaisuilla. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset markiisit, terassikatteet tai ulkopuolelle asennettavat kaihtimet. Nämä ratkaisut ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, sillä ne häviävät käyttömukavuudessa, huoltovapaudessa ja kokonaiskustannuksissa niin sälekaihtimille kuin auringonsuojalasille.

Auringonsuojaukseen tarkoitetut ikkunat yleistyvät

Kenties yksinkertaisin tapa toteuttaa aurinkosuojaus on valita ikkunaan auringonsuojalasi niihin huoneisiin, joissa auringon säteilystä on eniten harmia. Vielä jokin aika tällaiset auringonsuojaikkunat olivat lähinnä toimistojen ja muiden julkisten rakennusten käytössä, mutta viime vuosina ne ovat yleistyneet myös yksityiskäytössä.

Auringonsuojalasi vaatii aina ikkunan vaihtamisen uuteen, joten tästä syystä asia on hyvä ottaa huomioon jo etukäteen, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Taloyhtiöissä ikkunaremontti on oiva tilaisuus päivittää auringosuojalasit etenkin etelään ja länteen antaviin ikkunoihin ja siksi asia kannattaa nostaa esille riittävän varhaisessa vaiheessa taloyhtiön sisällä.