Julkisen rakennuksen ikkunavalinnassa painavat laatu ja lämpöarvot

Siilaisen terveyskeskuksen uudisosien asennettiin yli 500 Tiivi Kristalli -ikkunaa. Kristallin korkea laatu, huippuluokan ominaisuudet ja erinomaiset lämpöarvot palvelevat vuonna 2018 käyttöön otettavassa rakennuksessa.

Siilaisen terveyskeskuksen uudisosaan on asennettu yli viisisataa Tiivi Kristalli -ikkunaa. Kristallin huippuluokan lämpöarvot, korkea laatu, hyvät ominaisuudet ja toimitusvarmuus vakuuttivat rakennuttajan ikkunavalinnassa. Valintaan vaikuttivat myös laskelmat rakennuksen elinkaarikustannuksista.

Joensuun Siilaisen terveyskeskuksen uudisosa tuo laajaa aluetta palvelevaan terveys- ja hyvinvointipalveluiden keskukseen noin 12 000 neliömetriä lisätilaa kuntoutustoimintaan. Ikkunat ovat osa jokaista huonetta. Niiden vaikutus viihtyvyyteen, kunnossapitoon ja rakennuksen energiatehokkuuteen on merkittävä sitten kun rakennus otetaan käyttöön vuonna 2018.

”Ikkunoiden huoltoa ja kestävyyttä pohdittiin rakennuksen koko elinkaaren ja kunnossapidon näkökulmasta. Rakennuksen tulee olla pitkäikäinen. Ikkunan kestävä rakenne on tärkeä. Piilosaranat ja ikkunapuite, jossa ei ole pintakilpiä, ovat puhtaanapidon kannalta positiivisia ominaisuuksi. Likaa kerääviä koloja ja ulokkeita on vähemmän”, sanoo Jorma Pentikäinen Genpro Solutions Oy:stä. Genpro vastaa koko hankkeen projektinhallinnasta ja muun muassa hankinnoista.

Etsi lähin asiantuntija: Ikkunaremontti Joensuu

Elinkaariajattelu ohjasi hanketta

Tiivi Kristalli-ikkunoiden sisäpuite on lamellirakenteensa vuoksi vääntyilemätön ja tehokkaasti lämpöä eristävä. Vahvat piilosaranat eivät näy puitteen ulkopuolelle, mutta kestävät suurenkin ikkunan painon pitkään ilman lisätukea. Kristalli-ikkunat avautuvat kätevästi yhdestä kahvasta kehärakenteisen laakeroidun lukitusmekanismin ansiosta. Alasaranoidut tuuletusikkunat voi kallistaa yläreunasta auki tuuletusta varten.

”Ikkunoiden U-arvo on 0,75. Se on erittäin hyvä ja tuo oman arvonsa rakennuksen energiatehokkuuteen, toteaa Joensuun kaupungin hankesuunnittelija”, Joensuun kaupungin Tilakeskuksen hankesuunnittelija ja rakennusarkkitehti Risto Haukka. Hän ohjasi hankkeen suunnittelua.

Elinkaariajattelulla oli merkittävä vaikutus projektissa tehtyihin valintoihin. 

”Pitkällä aikavälillä energiatehokkaat tuotteet tuovat säästöjä lämmityskuluissa. Ikkunavalinnalla on vaikutusta elinkaarikustannuksiin”, Pentikäinen toteaa. 

Hankesuunnittelija ja rakennusarkkitehti Risto Haukka ohjasi Joensuun julkisen rakennuksen ikkunaremonttia Siilaisen terveyskeskuksen uudisosien suunnittelussa Tiivin kanssa

Joensuun kaupungin Tilakeskuksen hankesuunnittelija ja rakennusarkkitehti Risto Haukka ohjasi Siilaisen terveyskeskuksen uudisosien suunnittelua. Yhteistyö Tiivin kanssa on sujunut hyvin.

Asennuspalvelu on tärkeä osa ikkunahankintaa

Kriteerit Siilaisen terveyskeskuksen uudisosan ikkunahankintaan asetettiin hankintalain mukaisesti tarjouspyynnössä. Sen taustalla on arkkitehdin suunnitelmat ja asiapapereissa esitetyt tekniset vaatimukset. Ikkunoiden rooli rakennuksessa on tuoda valoa ja viihtyisyyttä tiloihin sekä rytmittää rakennuksen seinäpintaa niin sisä- kuin ulkopuolella.

”Tarkastelimme muun muassa ikkunoiden lämpöarvoja ja ominaisuuksia, tehtaan referenssejä ja toimitusvarmuutta. Kristallin valinnalla saimme rakennukseen laadullisesti keskimääräistä paremmat tuotteet”, sanoo Jorma Pentikäinen.

Asennuspalvelu oli tärkeä osa ikkunahankintaa. Kokonaisvastuu kohteen Kristalli-ikkunoiden asennuksista on Tiivillä. Asennusryhmä asensi ikkunat sovitun aikataulun mukaisesti ja sovitulla tavalla sitä mukaa kun ikkuna-asennus sopi rakennusvaiheeseen.

Joensuu julkisen terveyskeskuksen uudisosan ikkuna-asennus tehtiin käyttäen Tiivi Kristalli -ikkunoita

Kokonaisvastuu Siilaisen terveyskeskuksen uudisosien ikkuna-asennuksista on Tiivillä. Kohteeseen valittiin uutuustuote Tiivi Kristalli, jonka laatu, ominaisuudet ja toimitusvarmuus vakuuttivat tarjouskilpailussa.

”Ikkuna-asennuksiin erikoistuneet ammattilaiset tekivät työn sujuvasti ja nopeasti, millä on vaikutusta projektin aikatauluun. Saimme myös ikkunalistoitukset, tiivistykset ja vesipellit ikkuna-asennusten yhteydessä oikein paikoilleen”, Pentikäinen kertoo.

Tiivin tarjoama pitkä takuu tuotteille ja asennukselle antaa varmuuden siitä, että ikkunat toimivat pitkään sovitulla tavalla.

”Tiivi on ikkunabrändi, joka on toiminut Suomessa pitkään. Se tuo luottamusta. Työn jälki vaikuttaa oikein hyvältä”, Pentikäinen arvioi.