Tiiviläinen – Haapajärven tehtaan Varastonhoitaja Sakari Ylikotila

Sakari Ylikotila hoitaa oikeat tavarat oikeaan paikkaan oikeaan aikaan Haapajärven tehtaalla.

Varastonhoitaja Sakari Ylikotila ajaa päivät trukkia Haapajärven tehtaalla. Kyydissä on milloin mitäkin työpisteissä tarpeellista tarviketta, jotta tuotanto sujuisi jouhevasti. Hänen päätehtävänsä on siirtää varastosta tuotantoon tarvittavia tarvikkeita.

–       Meillä on käytössä kaksilaatikkojärjestelmä pienille tarvikkeille. Kun työpisteellä tavara loppuu, siellä on toinen laatikko tilalla. Tyhjä tuodaan tilauspisteeseen, ja kun niitä kertyy tarpeeksi, ne käydään täyttämässä päävarastossa ja tuodaan takaisin työpisteille. On myös isompia tarvikkeita ja osia joista työpisteeltä soitetaan ja pyydetään tuomaan, Ylikotila kertoo.

–       Yksinkertaista selitystä tehtäville ei voi olla, koska työ on aika monimuotoista. Työpisteillä olisi hankala toimia, jos on paikat tukossa eikä tarvittavaa tavaraa ole työpisteellä.

Varastonhoitajien tehtäviin kuuluu myös alumiiniprofiilien siirtäminen alumiinisahalle, lasielementtien siirto pihalta halliin ja vastaaminen kiiresoittoihin, jos jokin tavara on päässyt loppumaan tuotannosta. Kun alumiinit tulevat rekalla, ne lajitellaan ulos hyllyihin järjestykseen josta ne nostetaan sahalle katkontajärjestyksessä. Ylikotila kiertää myös työpisteillä itse katsomassa, onko siellä tarvikkeista puutteita.

Varastonhoitajat tekevät töitä kahdessa vuorossa, viitenä päivänä viikossa. Ylikotila on työskennellyt varastonhoitajana muutaman vuoden, mutta hän on kiertänyt tehtaalla monenlaisissa tehtävissä vuodesta 1994 alkaen.

–       Harvemmin on tympäissyt lähteä töihin. Aika hyvin tunnen tehtaan eri tehtävät, sillä olen aiemmin työskennellyt loppukasauksessa, erikoismaalarina, sisä- ja ulkopuitelasituksessa, helottajana, pientarvikkeissa tuuraajana. Kaikesta siitä on hyötyä nykyisessä työssä, tunnen ”nippelit” tai ainakin nopeasti selvitän, mihin niitä tarvitaan.