Ikkunoiden merkitys suomalaisten arjessa korostuu

5G-verkon yleistymisen myötä ikkunoilla tulee olemaan yhä suurempi vaikutus asumismukavuuteen ja elämänlaatuun.

Nykyaikaisilla ikkunoilla voidaan vähentää jopa kännyköiden kuuluvuusongelmia sisätiloissa sekä parantaa mobiilinetin toimintavarmuutta. 

Pelkkä uusi verkko ei takaa kuuluvuutta

5G-verkon peittoalue kasvaa Suomessa kovaa vauhtia, mutta verkon kuuluvuus sisätiloissa voi siitä huolimatta vaihdella paljon. Rakennusten paksut ulkoseinät, energiatehokkaat ikkunat ja tiivis kaupunkirakentaminen vaimentavat mobiilisignaaleja ja heikentävät dataverkon toimintaa sekä puhelimen kuuluvuutta sisätiloissa. Tämän seurauksena saattaa syntyä tilanteita, joissa puhelin toimii vain tietyssä osassa rakennusta – tai pahimmillaan verkon signaalit eivät pääse sisätiloihin lainkaan.

Huono signaali voi aiheuttaa vaaratilanteen

Arki muuttuu hankalaksi, jos mobiiliverkon signaali ei pääse sisälle tilaan, jossa asutaan tai työskennellään. Mobiililaitteen, kuten kännykän, tietokoneen tai tabletin yhteysongelma voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vaaratilanteita, jos esimerkiksi hätäpuhelun soittaminen ei onnistu tai tiedonsiirto netissä ei toimi.

Ratkaisu löytyy uusista nykyaikaisista ikkunoista

Ongelman ratkaisemiseksi kotimainen ikkuna- ja ovivalmistaja Tiivi kehitti kaikkiin rakennuksiin sopivan uuden sukupolven Tiivi Connect Antennilasin yhteistyössä kotimaisen antenniteknologian huippuasiantuntijan StealthCase Oy:n kanssa.

– Tiivi Connect Antennilasi ohjaa sisälle mobiiliverkkojen signaalit ja poistaa datanopeuksia hidastavan julkisivuvaimennuksen. Lasiin integroitu antenni jakaa mobiiliverkon signaalin koko huoneeseen. Antennilasi läpäisee 5G- ja 6G-verkkojen signaalit, joten asukkaat voivat nauttia myös tulevista huippunopeista yhteyksistä, Pihlan Groupin markkinointijohtaja Minna Keränen kertoo.

Suomalainen Antennilasi-innovaatio on merkittävä, sillä vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa.

Ikkunoilla iso merkitys datansiirrossa

Mobiilidatan määrä kasvaa lähitulevaisuudessa huomattavasti ja datasiirtoa käytetään pääosin sisätiloissa.  Keränen kannustaakin pohtimaan kuuluvuuteen liittyviä kysymyksiä suunniteltaessa ikkunaremonttia tai valittaessa ikkunoita uudiskohteisiin.

– Ikkunaa ajatellaan vielä usein vain energiatehokkuuden näkökulmasta, vaikka nykypäivänä sen valinnassa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota myös asumisen laatuun, Keränen kertoo.