Ikkunanpesu

Ikkunanpesu: Lue ammattilaisten parhaat vinkit

Ikkunanpesu muistuu usein keväällä, kun kirkas auringonpaiste paljastaa armottomasti ikkunoihin kertyneen lian ja sormenjäljet. Onneksi leppoisina lomapäivinä tai kesäviikonloppuina on mukava ryhtyä ikkunanpesupuuhiin. 

Kokosimme tähän parhaat vinkit ikkunanpesuun.

Tärkeimmät ikkunanpesuvälineet

Ikkunanpesusta ei tarvitse tehdä liian vaikeaa. Muutamalla tärkeimmällä apuvälineellä pääsee jo hyvin alkuun. 

Tarvitset ainakin nämä:
  • Sanko ja pesulios
  • Pesuliina tai ikkunanpesin
  • Ikkunankuivain eli lasta ja säämiskä tai ikkunaliina

Pesuaineeksi sopii mainiosti tietenkin ikkunanpesuaine mutta myös yleispuhdistusaine tai astianpesuaine. Sen sijaan konetiskiaine ei ole ikkunanpesuun suositeltavaa.

Mikäli ikkunat ovat todella likaiset, kannattaa pesuveteen lisätä emäksistä pesuainetta kuten astianpesuainetta. Astianpesuainetta on kuitenkin syytä käyttää vain pari tippaa liiallisen vaahtoamisen välttämiseksi.

Voimakkaiden liuottimien käyttöä kannattaa välttää, sillä ne voivat himmentää maalipintoja. Erityistä varovaisuutta on noudatettava pinnoitettujen lasien puhdistamisessa. Jos tiedät, että ikkunassasi on pinnoite, vältä erityisesti hankaavia työkaluja.

Jos ikkunassasi on vaikeasti irtoava tahra, voit hellävaraisesti raaputtaa sitä esimerkiksi rautakaupasta löytyvää Handy-terää tai asetoni- tai ksyleenipitoisia aineita hyödyntäen. Muistathan olla hyvin varovainen ikkunalasia raaputtaessasi. Tahroja voidaan poistaa myös kevyesti hankaamalla esimerkiksi lakkabensiiniin tai tärpättiin kostutetulla rievulla.

Ikkunanpesun vaiheet

Pilviset kesäpäivät ovat oivallisia ikkunanpesupäiviä. Aurinkoisimpina hetkinä kannattaa kuitenkin odottaa hetki, sillä vesi voi kuivua suoraan lasipintoihin jättäen ikävät jäljet. Ikkunat voi pestä myös talvella, mutta pakkaspäivinä vesi voi jäätyä ikkunalasiin. Jos ei malta odottaa kevääseen, jäätymistä voi estää lisäämällä pesuveteen pienen määrän autoissa käytettävää tuulilasinpesunestettä.

Ikkunoiden pesu on syytä aloittaa uloimmasta lasista, jotta touhutessa ei tule lianneeksi jo kertaalleen pestyjä pintoja. Aloita ikkunanpesu kostuttamalla ikkunalasi käyttämälläsi pesuvälineellä.

Kun kuivaat pestyä ikkunaa, tee kuivaimella ensin ikkunan toiseen reunaan pystysuunnassa kuiva alue ja kuivaa sitten loput lasista vetämällä lastalla tasaisia vaakavetoja siten, että edellinen veto menee aina hieman päällekkäin edellisen vedon kanssa. Muista pyyhkäistä lasta liinaan aina vetojen välissä välttääksesi viirujen syntymisen.

Viimeistele ikkunanpesu kuivaamalla karmit liinalla tai säämiskällä. Voit myös käyttää halutessasi talouspaperia kuivaamiseen. Pyyhi samalla ikkunalauta tarvittaessa kostutetulla liinalla.

Klassiset ikkunanpesuvinkit: Ikkunanpesu sanomalehden ja etikan avulla

Yksi suosituimmista ikkunoiden pesuun liittyvistä vinkeistä liittyy käytettyjen sanomalehtien käyttämiseen. Yleensä märällä sienellä pestyt ikkunat hinkataan sanomalehdellä, joka kuivaa ja kiillottaa ikkunan. Sanomalehden käyttö voi olla kuitenkin sotkuista puuhaa, sillä painomustetta saattaa sormien lisäksi levitä ikkunan karmeihin.

Monissa ikkunanpesuvinkeissä mainitaan myös etikka ja tästä saamme myös usein kysymyksiä. Periaatteessa pesuveteen voi varsinaisen pesuaineen lisäksi lisätä pienen tilkan etikkaa entistä kirkkaamman lopputuloksen takaamiseksi. Etikan kanssa on kuitenkin hyvä olla tarkkana, noin ruokalusikallinen riittää oikein hyvin.