Onnettomuustutkintakeskus: makuuhuoneisiin kulkukelpoinen ikkuna

ikkunan kiintopainikkeet

Turvallisuustutkinnasta Suomessa vastaava Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että uusiin ja remontoitaviin pien- ja rivitaloihin pitää jatkossa vaatia makuuhuoneiden varatieksi kiinteillä avauskahvoilla varustettu, kulkukelpoinen ikkuna.

Syynä suositukseen ovat kokemukset, joiden mukaan ikkunaa on hätätilanteessa hyvin vaikeaa ja vaarallista rikkoa. Vaikka ikkuna olisi avattava, mutta siinä ei ole kiinteitä avauspainikkeita on irtokahvan löytäminen kiireessä hidasta tai mahdotonta. 

Vaikka rakentamismääräyksissä ei tällä hetkellä vaadita makuuhuoneisiin varatieksi sopivaa helposti avattavaa ikkunaa, on varatien tarve syytä huomioida uude talon ikkunoita valittaessa ja vanhan remonttia suunniteltaessa

  • Makuuhuoneen ainoaksi ikkunaksi ei kannata valita kiinteää ikkunaa.
  • Tiivin valikoimasta varatienä palvelee kiinteillä avauspainikkeilla varustettu Tiivi Kristalli -ikkuna.
  • Varapoistumistienä toimii myös sirorakenteinen Kristalli Kippi, joka aukeaa helposti yhdellä kädellä. 

Ikkunoiden kiinteät avauskahvat ovat yksi neljästä turvallisuussuosituksesta, jotka Onnettomuustutkintakeskus antoi toukokuussa 2017. Suositusten tarkoituksena on parantaa asuntojen paloturvallisuutta.  

Yläkertaan vaaditaan varatie jo nyt

Rakennusmääräysten mukaan asunnossa on oltava varatie, jos uloskäyntejä on vain yksi. Kaksikerroksisissa asunnoissa on toisen kerroksen jokaisesta asuinhuoneesta oltava varatie. Varatieksi käy parvekkeen ovi tai kiintopainikkeilla varustettu ikkuna. 

Varatienä käytettävässä ikkunassa tulee olla kiinteä painike, jotta se on aina avattavissa. Ikkuna-aukon tulee olla vähintään 600 mm korkea ja 500 mm leveä, siten että korkeuden ja leveyden summa on vähintään 1500 millimetriä. 

Lue lisää: