Tiivin ohjeet ikkunoiden pesuun

Ikkunoiden pesu ohjeet

Kevätaurinko paljastaa talven aikana lumen mukana tulleen lian ja noen, joten huhti–toukokuussa valon lisääntyessä ja ilman lämmetessä on hyvä hetki pestä kodin ikkunat.

Pesussa suosittelemme käytettäväksi haaleaa vettä. Pesuaineeksi sopii valmiiden ikkunanpesuaineiden lisäksi mieto astianpesuaine. Varsinaisen pesun jälkeen lasi huuhdellaan puhtaalla vedellä.

Kuivaamiseen käyvät lasta ja säämiskä tai pehmeä, nukkaamaton kangas. Nurkat kannattaa kuivata erityisen huolellisesti.

Vältä pesussa runsasta veden käyttöä, sillä valumavesien pääsy lasituskyntteeseen saattaa aiheuttaa vaurioita. Tuuletusikkunan puitteet saadaan irrotettua toisistaan pesua varten avaamalla aukipitolaitteen lukitusvipu ja vapauttamalla ns. T-ruuvi. Muista kytkeä aukipitolaite aina oikein ennen ikkunan sulkemista.

Vaikeat tahrat voi poistaa tarkoitukseen sopivalla liuottimella, esimerkiksi Würth Acryl-Cleanerilla. Tahrojen puhdistukseen voidaan käyttää myös ammoniakki- tai alkoholipohjaisia ikkunanpesuaineita. Lasipinnoille tulleet tahrat, kuten liima, maali, lakka ja silikoni puhdistetaan lasinpuhdistusterällä tai partakoneen terällä. Tahraa poistettaessa aseta terä koko leikkauspinnan matkalta tiiviisti lasiin kiinni ja työnnä terää viistosti lasin pinnalla. Vältä tylsien terien käyttöä ja raaputusta, ettei lasiin tule naarmuja.

Puhdista pinnoitettu lasi varovasti

Pinnoitetun lasin peseminen

Jos ikkunassa on ”Pinnoitettu lasi” -tarra, on ikkunaa pestessä syytä olla varovainen. Älä myöskään poista tarroja, jotta myöhemmätkään ikkunan käyttäjät eivät vahingoita pinnoitetta.

Pinnoitettua ikkunaa ei saa pestä kuivalla pyyhkeellä tai liinalla, vaan sekä lasi että puhdistusliina on aina kasteltava kunnolla.

Pinnoitetusta ikkunasta tavalliset tahrat puhdistetaan vedellä tai normaalilla pesuaineella. Teräviä lastoja tai teräsvillaa ei saa käyttää. Teippauksien kiinnittämistä lasiin ei suositella. Puhdistuksessa ei saa käyttää puhdistusteriä tai partakoneenteriä, hionta-aineita, teräsvillaa tai silikonipitoisia puhdistusaineita.

Maalattujen pintojen, alumiiniosien ja tiivisteiden pesu

Maalatut pinnat on syytä puhdistaa ikkunanpesun yhteydessä. Pesuun sopivat astianpesuaineen tyyppiset emäksisiset yleispuhdistusaineet. Vaikeampi lika poistetaan esimerkiksi pehmeään kankaaseen imeytetyllä lakkabensiinillä, minkä jälkeen pinta pestään välittömästi normaalisti.

Alumiinipinnat ovat lähes huoltovapaita, mutta värimuutosten estämiseksi suositellaan kuitenkin säännöllistä pesua neutraalilla pesuaineella. Värimuutoksia aiheuttavat mm. liikenteen pöly, noki ja ympäristösaasteet.

Tiivisteet ja silikonisaumat puhdistetaan pesun yhteydessä. Jos tiiviste irtoaa, se painetaan takaisin uraansa. Silikonisauma korjataan tarvittaessa silikonimassalla.

Kukkalaudan puhdistukseen riittää yleensä vedellä kostutettu pyyhe. Pesuun käytetään yleispuhdistusaineita, ei kuitenkaan hankaavia pesuaineita.

Ikkunoiden huolto- ja käyttöoppaan löydät täältä.