Puu-alumiini -ikkuna ja muut innovaatiot osaksi alan standardeja

Asiakastarpeet ovat aina ohjanneet tiiviläistä tapaa toimia. 

Toimialan eturintamassa askeltava tuotekehitys on mahdollistanut, että Tiivi on vuosikymmenten ajan ollut yksi alan halutuimmista ja uudistuvimmista tuotemerkeistä. Satsaus tuotekehitykseen on mahdollistanut uudet innovaatiot ja hionut tuotantoprosesseja myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

Yksi merkittävimmistä alan uudistuksista olivat puu–alumiini-ikkunat, jotka Tiivi toi mallistoonsa 1980-luvun puolivälissä. Ennen lopullista malliston uudistamista kokeiltiin ikkunapuitteiden valmistamista myös lehtikuusesta. Sen saaminen oli kuitenkin vaikeaa, ja kokeilu jäi lyhyeksi.

Tarve alumiinisille ulkopuitteille syntyi puhtaasta tarpeesta pidentää ikkunoiden elinkaarta. Etenkin 1960–70-luvuilla suositut tummalla kuultovärillä käsitellyt puiset ulkopuitteet eivät kestäneet sään rasitusta, ja uudetkin ikkunat lahosivat nopeasti pehmeiksi.

Yksi merkittävimmistä alan uudistuksista olivat puu–alumiini-ikkunat. 

Alumiinin käyttö saneerauskohteissa aiheutti alalla paljon keskustelua. Alumiinin tuominen perinteisiin puutalokohteisiin koettiin vääryydeksi. Sääsuojaa tarvitseva asuntokanta oli kuitenkin niin suuri, että helppokäyttöinen ja pitkäkestoinen alumiini toivotettiin tervetulleeksi alalle. 

Energiatehokkaat ikkunat lisäävät asumisviihtyvyyttä

Tiivi lanseerasi uuden sukupolven energiaa säästävän ikkunamalliston vuonna 1998. Timantiksi, Rubiiniksi ja Safiiriksi nimettyjen ikkunoiden lämpölait täytettiin argonkaasun ja selektiivin yhdistelmillä, jotka mahdollistivat ikkunoiden lämmönläpäisyarvon parantumisen merkittävästi. Timantti-ikkunan U-arvo oli 0,8-1,0 ja se esti lämmönhukan jopa 60 prosenttia paremmin kuin tavallinen ikkuna. Ensimmäiset säteilyä valikoivat ns. selektiivilasit tulivat yrityksen mallistoon jo 1980-luvun alussa.

Uuden sukupolven ikkunat saivat vahvistuksen myös AirTech-tuloilmaikkunasta, jonka esilämmittämän korvausilman ansiosta vedontunne poistui ja kotitalouksien energiakuluja saatiin pienennettyä aiemmasta. Korvausilman suodatuksella myös sisään tuleva korvausilma oli entistäkin puhtaampaa ja raikkaampaa.

Ympäristöystävällinen pintakäsittely osaksi alan toimintatapoja

Ikkunoiden ja ovien ympäristöystävällisyys nousi uudelle tasolle, kun vesiohenteiset pintakäsittelyaineet tulivat ensimmäisten ikkunavalmistajien joukossa osaksi tuotantoa. Vesiohenteiset pintakäsittelyaineet olivat paitsi ympäristöystävällinen, myös turvallinen ratkaisu.

Vesiohenteisten maalien suunnitteilla ollut käyttöönotto nopeutui, kun päästöjä aiheuttavien liuotinmaalien saama kipinä oli polttaa Tiivituotteen maalaamon maan tasalle 1990-luvun puolivälissä. Samalla kehitettiin maalin talteenottoa ja uudelleen käyttöä, jolloin kaatopaikalle vietävän jätteen määrää saatiin oleellisesti vähennettyä.

Yrityksen ympäristöystävällisiä toimintaa vahvisti vanhojen ikkunoiden kierrätys. Asiakkaat saivat halutessaan laittaa vanhat ikkunat puitteineen asentajien matkaan. Tehtaalla lasi-, rauta-, metalli- ja puuromu käsiteltiin Keski-Euroopasta haettujen oppien mukaisesti jo ennen kuin kierrätys nousi kuluttajien ja lainsäädännön vaatimuksiksi.

Ikkunoiden lisäominaisuudet synnyttävät myös uutta liiketoimintaa

Uudet tuoteinnovaatiot synnyttivät Tiivituotteen ympärille paljon uutta liiketoimintaa. Ovet tulivat mukaan tuotantoon 1990-luvun lopulla. Ovituotanto sekä integroidut kaihtimet ja hyttyspuitteet tilattiin alihankintana Tiivin entisiltä työntekijöiltä, jotka perustivat kysynnän lisääntyessä kyseisiä tuotteita valmistavat omat yrityksensä.

Uutuudet ovat aiheuttaneet aika ajoin hämmennystä myynnissä ja erityisesti tuotantolinjalla, kun esimerkiksi 2000-luvun vaihteessa mallistoon tulleiden integroitujen kaihtimien valikoimassa oli värejä ja malleja lukuisia. Nykyisin valmiiksi tehtaalla ikkunaan asennetut kaihtimet ovat vakiovaruste, joka toimitetaan yli 90 prosenttiin tilauksista – jokaisen asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Lehtileikkeitä ja esitteitä 1980- ja 1990-luvuilta

Selektiivilasi 1980-luvulla 
Selektiivilasi oli ensimmäisiä askelia kohti uuden sukupolven energialaseja, jotka Haapajärven Lasi toi mallistoonsa 1990-luvulla.
Tiiville ekomaalaamo ensimmäisenä Suomessa 
Tiivi siirtyi vesiliukoiseen maalilinjaan ensimmäisenä puusepänteollisuuden laitoksena Suomessa. Myös maalin säästö kasvoi merkittävästi – lähes 98 prosenttia ruiskutuksesta ohimenevästä maalista voitiin käyttää uudelleen tuotannossa.
Tiivi tuo markkinoille uuden Timantti-energiaikkunan 
Tiivin helmikuussa 1997 markkinoille tuoma energiaikkunoiden mallisto esti lämmönhukan jopa 60 prosenttia paremmin kuin aiemmat tavalliset ikkunat.
Tiivi toi ikkunamallistoonsa uudet energiatehokkaat ikkunat. 
Menestys kilpaillulla toimialalla on vaatinut jatkuvaa tuotekehitystä sekä tuotannon prosessien hiomista – lähtökohtana on aina ollut asiakastarpeisiin vastaaminen. Kalalatva-lehti uutisoi maaliskuussa 1998, että Tiivin uusi ikkunamallisto tuo jopa 60 prosentin energiansäästön.
AirTech-tuloilmaikkuna 
AirTech-tuloilmaikkunan ansiosta korvausilma puhdasta ja raikasta. Vedontunnetta ja kotitalouksien energiakuluja saatiin pienennettyä huomattavasti aiemmasta.
Tiivi-ikkunoihin integroitu sälekaihtimet 
Integroitu sälekaihdin oli ikkunaalan uutuuksia vuosituhannen alussa. Tänä päivänä ne ovat lähes vakiovaruste – yli 90 prosenttia asiakkaista haluaa integroidut kaihtimet uusiin ikkunoihinsa.