Ikkunoiden huolto ja kunnostaminen

Nykyaikaiset puu-alumiini-ikkunat kestävät erinomaisesti sään ja lämpötilan vaihtelua. Perinteisiin kokonaan puusta tehtyihin ikkunoihin verrattuna huoltotarve on erittäin paljon vähäisempi ja ikkunoiden kestoikä on lisääntynyt merkittävästi.

Ikkunan osat: karmi, ulkopuite, sisäpuite, puiteliuku, saranat, pienpainikkeet

Ikkunan osia: 1. karmi, 2. ulkopuite, 3. sisäpuite, 4. ulkopuitteen pulttisarana, 5. ulkopuitteen pienpainike, 6. puiteliuku. 

Suurimmat modernien ikkunoiden huoltotarpeet liittyvät yleensä suodatinten vaihtoon, lukkojen voiteluun, tuuletusikkunoiden aukipitolaitteisiin sekä sälekaihtimiin.

Ikkunoiden kunto on hyvä tarkistaa kerran vuodessa esimerkiksi ikkunapesun yhteydessä. Erityisen tärkeää on varmistaa, että hätäpoistumisteinä käytettävät ikkunat aukeavat moitteettomasti.

Ikkunoiden varaosat

Yhtenä oleellisen osana kestävän kehityksen periaatteita Tiivi tarjoaa kattavat varaosapalvelut uusiin ja myös vanhempiin ikkunoihin. Näin varmistamme sen, että ikkunoiden taloudellinen käyttöikä on mahdollisimman pitkä ja että ne toimivat suunnitellusti koko elinkaaren ajan.

Muutamia standardimitoilla valmistettuja ikkunoiden yleisosia on saatavissa myös rautakaupoista ja sisustusliikkeistä. Ikkunoiden huoltoa ja kunnostamista varten olemme keränneet alle tietopaketin yleisimmin vaihdettavista osista.

Kun tilaat vanhaan Tiivin ikkunaan varaosia, on oikeiden tuotteiden löytämisessä hyötyä ikkunapuitteen saranapuolelle liimatusta karmitarrasta. Karmitarrasta selviävät jokaisesta ikkunasta seuraavat tiedot:

  • Tilausnumero
  • Rivinumero
  • Valmistuspäivä

Vaihdettavat tuloilmasuodattimet

Ikkunan yläosassa oleva tuuletusventtiili sisältää 1-2 vaihdettavaa suodatinta ja usein myös äänenvaimennuspatruunan. Valkoista kennomuovia olevia suodattimia ei saa pestä vedellä, sillä niiden sähköstaattinen suodatusteho perustuu siihen, että suodattimet aika ajoin uusitaan.  

Äänenvaimennuspatruuna kestää normaalikäytössä vuosia, eikä niitä tarvitse uusia suodatinten vaihdon yhteydessä.

Ikkunoiden saranat

Yleisin saranatyyppi ikkunoissa on niin sanottu pulttisarana, joka koostuu haarukkaosasta, holkkiosasta ja saranatapista. Saranan holkkiosia myydään pitkällä ja lyhyellä kierteellä

  • Ulkopuitteeseen tulevassa on yleensä lyhempi, 25 mm pitkä kierre.
  • Pulttisaranoissa on M8-kierre ja reikä, joka sopii halkaisijaltaan 4,8 mm saranatapille.

Saranoita kiertämällä ikkunapuitetta voidaan säätää syvyyssuunnassa. Mikäli vanhemman ikkunan puitetta halutaan säätää korkeussuunnassa, voidaan se tehdä vaihtamalla pulttisaranat epäkeskoihin versioihin.

Tiivin ikkunoissa on käytetty myös niin sanottuja koristesaranoita. Näissä saranatappi on pidempi ja sen molemmissa päissä on muoviset koristeholkit.

Ikkunan lukko, pitkäsulkija ja lukon vastarauta

Ikkunalukko koostuu runko-osasta ja kääntyvästä lukitusteljestä.

  • Ikkunalukkojen reikä on sovitettu 7 x 7 mm karalle.
  • Ruuvien reikäväli on sama kuin peitekilvissä ja kiintopainikkeissa, eli 42 mm.

Ikkunalukon parina toimii lukon vastarauta. Vanhemmissa ikkunoissa on käytetty muovisia osia, uusimmissa materiaali on sinkittyä terästä. Ikkunapuitteen keskitystä syvyyssunnassa voidaan muuttaa vaihtamalla vastarauta epäkeskoon versioon.

Tuuletusikkunoissa käytetään niin sanottua pitkäsulkijaa, jossa useampi lukitustelki kääntyy samalla kahvan painalluksella. Uusimmissa ikkunoissa pitkäsulkimen lukitustelki on yleensä 4 mm leveä. Vanhemmissa Tiivi-ikkunoissa on käytetty pitkäsuljinta, jonka teljen leveys on 9 mm.

Ikkunan puiteliuku

Ikkunan alakarmissa oleva puiteliuku keskittää ikkunan oikealle paikalleen ja on erittäin tärkeä osa ikkunan tiiveyden ja avattavuuden kannalta. Puiteliuku myös suojaa karmin pintaa naarmuuntumiselta.

Puiteliukuja on saatavilla eri pituuksia karmisyvyyden mukaan. Sisäpuitteessa on usein lyhyt, niin sanottu kynteliuku. Puiteliuku kiinnitetään karmiin nitojalla.

Hyönteisverkot ja hyönteispuitteet

Ikkunoiden hyönteispuitteet ja niiden kiinnikkeet ovat mallikohtaisia. Puitteen tilaaminen käy nopeasti, kun ilmoitat ikkunan saranapuolella olevasta karmitarrassa olevat valmistustiedot.

Hyönteispuitteeseen voi tilata varaosana myös pelkän uuden verkon. Verkkokaupassa on myytävissä myös hyttysverkon kiinnitysnauhaa sekä puitteen muovisia kiinnikkeitä.

Ikkunoiden koristeristikot

Ikkunoiden irtoristikot asennetaan yleensä sisäpuolelta. Ne kiinnitetään hyönteispuitteiden tapaan muovikiinnikkeillä paikalleen. Mallikohtaisen, tarkalleen paikalleen istuvan ristikon tilaaminen onnistuu helpoiten, kun ilmoitat tilauksen yhteydessä karmitarrasta löytyvät valmistustiedot.

Tuuletusikkunan osat

Tuuletusikkunan osat

Tuuletusikkunoiden avausmekanismi mahdollistaa ikkunan avaamisen yhdestä painikkeesta tuuletusasentoon. Kun mekanismi toimii oikein, jää ikkuna turvallisesti suunniteltuun tuuletusasentoon eikä avaudu kokonaan.

Yleisimmin mekanismi koostuu aukipitolaitteesta sekä tukiholkista, jossa on sopivan mittainen tukipultti kiinni. Osat ovat mallikohtaisia. Varaosia tilattaessa on syytä varmistaa, että tukipultti on oikean mittainen.

Ikkunan maalivaurioiden korjaaminen

Ikkunan puupintojen pienet maalivauriot voidaan korjata kätevästi siveltimellä varustetun paikkamaalipullon avulla. Tiivin ikkunoiden puuosissa käytetään valkoista sävyä, jonka koodi on NCS S 0502-Y.

Muovisilla karmitulpilla peitetään ikkunan karmeihin poratut kiinnitysreiät. Tulppien uusiminen voi olla tarpeen maalauksen yhteydessä. Tulppien yleisimmät värit ovat valkoinen, beige, tummanharmaa, tummanruskea ja musta. Yleisin tulppakoko on sellainen, että sillä voidaan peittää 13–14 mm asennusreikä.  

Sälekaihtimen osat

Sälekaihtimet ja kaihdinten varaosat

Perinteiset sälekaihtimet, joiden säätötanko on näkyvissä sisältävät paljon yleisosia, joita myydään rautakaupoissa. Vaihdetuimmat osat ovat narukello, tangonpidike, narua ohjaava läpivientijousi sekä säätötangon väliholkki.

Integroiduissa kaihtimissa säätömekanismit on sijoitettu ikkunapuitteiden välitilaan, joten näkyviä on usein vain säätönuppi. Integroidun kaihtimen varaosat ovat yleensä mallikohtaisia. Yleisimmin tarvittavat varaosat ovat kulmavaihde sekä nupin osat.

Ikkunan kahvat eli painikkeet

Ikkunan kiintopainikkeet ja peitekilvet kestävät yleensä hyvin koko ikkunan elinkaaren ajan. Osat ovat kuitenkin erittäin näkyviä ja edullisia, joten usein ne vaihdetaan maalauksen yhteydessä, jolloin ikkunasta tulee uuden näköinen.

Eri valmistajien osat käyvät hyvin ristiin, sillä painikkeiden keskeisen osien mitat ovat vakiintuneet samoiksi.

  • Painikkeen karan halkaisija 7 x 7 mm
  • Painikkeen ja peitekilpien reikäväli 42 mm
  • Ruuvien kierre M5

Ikkunan ulkopuitteeseen asennetut pienpainikkeet mahdollistavat puitteen avaamiseen ilman erillistä avauspainiketta. Muovista valmistetut pienpainikkeet ovat mallikohtaisia.

Ikkunan tiivisteet ja suodatinnauha

Laadukkaat ikkunan tiivisteet kestävät normaalikäytössä koko ikkunan elinkaaren ajan. Ne voivat kuitenkin vaurioitua esimerkiksi ikkunaa pestessä. Tiivisteiden kunto on ratkaisevan tärkeää sekä energiatalouden että melun torjunnan kannalta, joten tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa aina ikkunanpesun yhteydessä.

Useimmissa ikkunoissa on kolme tiivistyspintaa. Ulkopuitteessa on alumiiniurassa kulkeva tiiviste, joka on kulmista auki. Sisäpuite on usein tiivistetty kahdella tiivisteellä, joista toinen on karmissa ja toinen puitteessa kiinni.

Ikkunan ulkopuolelle, alalistan vesireikien kohdalle asennettava suodatinnauha estää hyönteisten pääsyn puitteiden väliin. Nauhaa voi ostaa metritavarana.

Ota yhteyttä