Korkea ikkunaseinä tuo kotiin valoa ja maiseman

Kastelli-Lumiance-Riina-Peltola.jpg
Uuden talon suunnitteluvaiheessa Riina Peltola tiesi, että oleskelutilaan tulee paljon ikkunaa. Tiivi Kiinteä -maisemaikkunoista koottu ikkunaseinä tarjoaa perheelle metsäisen maiseman oleskelutilaan.

”Taloa suunnitellessani minulle oli ratkaisevaa, että saan oleskelutilaan paljon ikkunaa. Tiivi Kiinteä -ikkunat muodostavat upean korkean ikkunaseinän. Se ei ole vain seinä, vaan maisemataulu, joka muuttuu vuodenaikojen mukaan”, toteaa Riina Peltola.

Seinäjoen asuntomessualueelle rakennettu talo oli Riina Peltolalle ja hänen perheelleen haaveiden täyttymys: valoisa, toimiva ja omannäköinen koti. He suunnittelivat talon mieleisekseen ja tarpeitaan vastaavaksi. Kastelli toteutti sen talopakettina suurelementeistä.

Tiivi-ikkunat ja niiden asennus osana talopakettia olivat rakentajalle helppo ja huoleton valinta. Peltolan kodin ikkunat asennettiin paikoilleen jo talotehtaalla, eikä tulevien asukkaiden tarvinnut huolehtia niistä erikseen. Kaikkiaan rakentamisessa riitti paljon tekemistä, ja perheen vanhempien kädet olivat täynnä Seinäjoen asuntomessuja edeltävän vuoden ajan.

”Olemme tosi tyytyväisiä Tiivi-ikkunoihimme. Ne ovat vastanneet odotuksiamme ja toimineet juuri niinkuin kuuluukin”, Peltola sanoo.

Ikkunaseinän äärellä on miellyttävä olla

ikkunaseina-olohuone-tiivi-kiintea-ikkuna.jpg

Oleskelutilan ikkunaseinä koostuu kahdeksasta 2,3 metriä korkeasta, kahteen kerrokseen sijoitetusta Tiivi Kiinteä -maisemaikkunasta. Ne tuovat oleskelutiloihin runsaasti luonnonvaloa. Lähes koko seinäpinta on lasia.

”Oleskelutilassa vietämme suurimman osan ajastamme kotona. Ikkunaseinä on kaikkien mieleen. Usein huomaan, että hakeudumme kahvikupin kanssa varta vasten ikkunan äärelle istumaan. Metsäinen näkymä on meille tärkeä”, Peltola sanoo.

Kaikkiaan talo on tilava ja valoisa. Sen pinta-ala on 184 neliömetriä, johon sisältyy neljä huonetta ja tupakeittiö.

Talon suurimmat ikkunat ovat kiinteitä ikkunoita. Niiden lämpöarvot ovat erittäin hyvää luokkaa, vaikka varsinaisia energiaikkunoita ei tähän taloon valittukaan. Kolminkertainen eristyslasi pitää lämmön sisällä talvipakkasillakin. Sisimmäinen lasi on selektiivilasi, jonka pinta on normaalia lasia lämpimämpi. Se myös vähentää jonkin verran sisään tulevaa liikaa auringon lämpösäteilyä ja häikäisyä.

”Vedon tunnetta ei ole. Meillä on oleskelutilassakin miellyttävä lämpö”, Peltola sanoo.

Tiivi kiinteän ikkunan rakenteessa on vakiona patentoitu murronsuojakiila, joka tuo turvallisuutta. Selektiivilasi edistää lämmöneristävyyttä ja pienentää auringon säteilyn haittoja sisätiloissa. Lisäksi Peltolat ovat asentaneet ikkunaseinään kaihdinratkaisun,

Ikkunapuitteiden musta väri tuo kontrastia

Talon pienemmissä huoneissa kapeat ikkunat toimivat tuuletusikkunoina. Kapeat pysty- ja vaakamalliset ikkunat tuovat huoneisiin luonnonvaloa, mutta eivät vaadi suurta näkösuojaa.

”Lasipinta talossamme keskittyy ikkunaseinään. Muualla talossa lasipintaa on suhteellisen vähän. Makuuhuoneissa ja kodinhoito- ja pesutiloissa ikkunoissa on säilytetty sama moderni ja selkeä linja kuin oleskelutilassakin”, Peltola sanoo.

Ikkunoiden sisä- ja ulkopuolen puu- ja alumiiniosat ovat väriltään mustat, mikä rajaa lasipinnat selkeästi niitä korostamatta ja tuo kontrastia tilaan. Lasipintojen välisten tilojen valkoinen väri raikastaa kokonaisuutta ja sitoo ikkunat kodin tyylikkääseen mustaa, valkoista, harmaata ja puun sävyjä yhdistävään sisustukseen. Vaikka talossa on kaikkiaan paljon tummia sävyjä, se on valoisa.

”Asuntomessutalon rakentaminen oli kiinnostava ja inspiroiva projekti. Hyvät yhteistyökumppanit ja tekijät mahdollistivat tämän talon”, Peltola sanoo.