Huonosta sisäilmasta kärsii yli puolet suomalaisista 

Kerrostaloasunnoista peräti 62 prosentissa sisäilmaan liittyviä ongelmia

Kaikkeen yleisimmät haitat ovat keittiön puutteellinen ilmanvaihto ja sisäilman tunkkaisuus. Yleisimpiä ongelmat ovat kerrostaloissa. Niissä pitkälti yli puolet asukkaista kertoo asunnossaan olevan sisäilman laatuun ja ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia, selvitää Tiivin ja Isännöintiliiton Kotitalo-lehden teettämästä tutkimuksestsa.

"Sisäilma-asioihin pitää ilman muuta kiinnittää taloyhtiöissä enemmän huomiota", sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Heikki Kauranen, Isännöintiliitto, kehitysjohtaja

”Monet koneellisella poistolla varustetuista kerrostaloista ovat pian tulossa ikkunaremontti-ikään. Kun ikkunat vaihdetaan, samalla pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia”, Heikki Kauranen sanoo.

Ilman laadun ongelmat ovat pientaloja selvästi yleisempiä kerrostaloissa ja nimenomaan vanhemmissa, koneellisella poistolla tai painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloissa. Kaikista kerrostaloasukkaista 62 prosenttia kertoi erilaisista sisäilmaongelmista. Rappukäytävän hajuista kärsitään joka neljännessä ja keittiön huonosta ilmanvaihdosta joka viidennessä asunnossa. Raikkaan ilman puutteesta kertovasta tunkkaisuudesta kertoi 15 % painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettujen talojen asukkaista, mutta vain 3 % koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla varustettujen talojen asukkaista.  

Lähes kymmenessä prosentissa asunnoista esiintyy muita ongelmia, jotka voivat kertoa ilmavaihdon puutteista. Näitä ovat esimerkiksi ikkunoiden välitilan tai sisäpinnan huurtuminen. 

Isännöintiliiton Heikki Kaurasen mukaan asukkaita pitää opastaa ilmanvaihtolaitteiden oikeaan käyttöön. Kaurasen mukaan vanhemmissa taloissa voi olla hyvin vaikea saada sisäilman laatua huipputasolle.

”Monet koneellisella poistolla varustetuista kerrostaloista ovat pian tulossa ikkunaremontti-ikään. Kun ikkunat vaihdetaan, samalla pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia”, Kauranen sanoo.

Lue myös: