Keväällä on hyvä aika vaihtaa ja puhdistaa raitisilmaventtiileiden suodattimet

Katso oheisesta artikkelista vinkit raitisilmaventtiilien suodattimien vaihtamiseen.

Tiivin raitisilmaventtiili KLIK ei vaadi käyttäjältä erikseen säätämistä kesä- ja talviasentoon. Manuaalisella säädöllä varustetut raitisilmaventtiilit saa kesä- ja talviasento erikseen joko säätövivulla tai venttiilin oikeassa laidassa olevalla erillisellä kytkimellä.

Varmista onko suodatin pestävä vai pitääkö se vaihtaa

Siitepölykauden alkaessa on oikea hetki puhdistaa ja vaihtaa tuloilmaikkunoiden raitisilmaventtilit. Venttiilistä ja suodatintyypistä riippuen suodattimen voi imuroida, pestä tai vaihtaa uuteen. Ennen suodattimen puhdistusta on varmistettava voiko sen pestä vai onko suodatin vaihdettava.

Vaihdettavien suodattimen huoltoväli riippuu käyttöolosuhteista, ennen muuta asuinympäristön pölyisyydestä. Suositus on yksi vaihtokerta vuodessa, mutta minimissään suodatin kannattaa vaihtaa keväällä kun siitepölyn määrä alkaa lisääntyä. Epäpuhtauksista tukkeutunut suodatin toimii huonosti tai ei enää lainkaan.

Suodattimen vaihdon yhteydessä tuloilmakanavat kannattaa puhdistaa imuroimalla ja pyyhkimällä.

Muista venttiilin kesäasento

Samalla kannattaa tarkistaa, että tuloilmaventtiili on talven jäljiltä avattu kokonaan auki tai kesäasuntoon, venttiilin mallista riippuen.

Tuloilmaikkunoita käytetään Suomessa 1960-luvulta lähtien rakennetuissa taloissa, joista suuressa osassa on koneellinen poistoilmanvaihto. Tuloilmaikkunan avulla asuintiloihin voidaan tuoda hallitusti suoraan ulkoa suodatettua korvausilmaa. Talvikaudella korvausilmavirta esilämmitetään ikkunan lämpöhäviön avulla.

Allergiasuodatin ei kestä pesua

Tiivin käyttämissä uusissa tuloilmaventtiileissä on vakiona tehokas elektrostaattinen allergiasuodatin. Synteettisellä HAF (High Air Flow) -kennostolla varustettu suodatin kerää tehokkaasti ilman allergeeneja kuten siitepölyä tukkeutumatta ja ilmamäärien kärsimättä.

Elektrostaattisen suodattimen suodatusteho muuttuu käytön aikana siihen kertyneiden hiukkasten koon ja ympäristön olosuhteiden mukaan. Suodattimen voi imuroida, mutta sen suodatuskyky ei palaudu alkuperäiselle tasolle. Tämän vuoksi suodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

Myös vanhemmat paperisuodattimet on syytä vaihtaa säännöllisesti. Paperisuodattimenkin voi imuroida, mutta vettä paperisuodatin kestää huonosti.

Useimmat muoviset karkeasuodattimet voi puolestaan pestä miedossa saippualiuoksessa.

Sekä uudempiin että vanhoihin tuloilmaikkunoihin on saatavilla suodattimia ja suodatinsarjoja. Tiivin verkkokaupasta löytyvät niin vanhemmat Airtech-paperisuodattimet kuin uusissa ikkunoissa käytettävät Biobe-mallit.

Biobe-raitisilmaventtiileiden suodattimet

  • Biobe ThermoPlus ja ThermoMax -raitisilmaventtiileissä käytetään erillistä allergeenisuodatinta, joka asennetaan muovisen venttiiliosan sisään. Allergeenisuodatin kannattaa vaihtaa uuteen ainakin kerran vuodessa. Välitilan suodatinkanavassa käytetään karkeasuodatinta, jonka voi pestä.
  • Vanhemmissa Biobe VS ja Biobe Duo -korvausilmaventtiileissä käytetään mustasta polyesterista valmistettua, muovisen venttiiliosan sisään sijoitettavaa karkeasuodatinta. Lisävarusteena on saatavana kuitusuodatin tai elektrostaattinen allergeenisuodatin. Molemmat hienosuodatinvaihtoehdot suositellaan vaihdettavaksi vähintään kerran vuodessa. Uutta suodatinta vaihdettaessa tärkeää on valita oikean levyinen suodatin venttiilin leveyden mukaan.

Paperiset Airtech-suodattimet

  • Vanhemmissa, vuodesta 2000 alkaen valmistetuissa Tiivin ikkunoissa käytettiin paperisia suodattimia, jotka on syytä vaihtaa 1–2 kertaa vuodessa olosuhteista riippuen. Ikkunan iästä riippuen venttiilissä on sen sisälle asennettu haitarimallinen tai kotelomallinen paperisuodatin.