Kolme vaihtoehtoa saunan ikkunaksi

Tiivin valikoimassa on monta vaihtoehtoa saunan ikkunaksi, mutta ikkunaa valitessa kannattaa muistaa muutama perusasia. Lue löylyhuoneen viisi ikkunavinkkiä. 

Kesäsauna

1. Hyvän saunan ikkunan saa auki

Aina joskus tuntuu siltä, että löylyhuoneesta loppuu happi. Siksi hyvän saunan ikkunan saa auki. Avattava ikkuna tai tuuletusluukku palvelee myös jäännöskosteuden nopeassa tuuletuksessa – liika vesihöyry ei kuulu talon sisälle.

2. Älä polta näppejäsi

Avattavassa ikkunassa ja tuuletusluukussa on oltava kahva, mutta metalli johtaa hyvin lämpöä ja polttaa näpit. Siksi saunan ikkunan painike on pinnoitettu puulla. Tyylikkäimmissä saunan ikkunoissa myös metalliset saranat ovat piilossa katseelta ja kosketukselta. 

3.  Maali ei tykkää kuumasta

Kalvon muodostava maalipinta ei ole paras ratkaisu kuumaan löylyhuoneeseen. Puhdas puupintakin menettelee, mutta suojakäsittely parantaa puurakenteiden kestävyyttä kosteissa olosuhteissa ja helpottaa puhtaanapitoa. Suojakäsitelty pinta voidaan myös sävyttää löylyhuoneen muun sävymaailman mukaiseksi, olipa kyse sitten modernin tummasta (tai vaaleasta) saunasta tai ajan patinoimasta vanhasta löylyhuoneesta.

4. Kaihdin vai näkösuojalasitus?

Sälekaihdin voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos löylyhuoneen ikkunasta näkyy naapurin terassille tai kadulle. Kaihdin aiheuttaa kuitenkin ongelman: sitä varten tehdään pieni reikä sisäpuitteeseen, joten joka kerta kun heität löylyä höyry huurruttaa herkästi ikkunan välitilan lasipinnat. Jos näkösuoja on tarpeen, ikkunaan voi valita näkösuojalasituksen eri vaihtoehdoista. Kaihtimen muoviosat voivat myös haurastua kuumuudessa.

5. Karkaistu lasi kruunaa saunan ikkunan

Saunan ikkunan pitkän kestoiän varmistaa karkaistun turvalasin valinta sisäpuolen tavallisen tasolasin tilalle. Karkaistu lasi kestää kuumuutta selvästi paremmin eikä muodosta teräviä sirpaleita rikkoutuessaan.


Löylyhuoneen ikkunat

Tiivin kolme suositusta löylyhuoneen ikkunaksi:

1. Avattava Tiivi Kristalli -ikkuna

Kristalli-ikkuna on mallistomme huipputuote: jykevä ja tyylikäs. Piilosaranat ovat nimensä mukaisesti piilossa puitteen sisällä, joten ne eivät polta saunojia vaikka ikkuna olisi lähellä lauteita. Piilosaranoitu, selkälinjainen Kristalli on puupintaisena taulumaisen kaunis.

2. Kippi-ikkuna

Kippi-ikkuna on kätevä, sillä sen voi kipata yläreunasta raolleen, jolloin raitista ilmaa virtaa hiljakseen löylyhuoneeseen. Tuuletus ohjautuu huoneen yläosaan, joten ilma sekoittuu todella tehokkaasti. Kippi-ikkuna on myös helppo pitää puhtaana, sillä siinä on vain kaksi pestävää lasipintaa. Ikkuna aukeaa myös perinteiseen tapaan sivulle päin pesua varten. Maksimaalisen valoaukon tarjoava kippi-ikkuna sopii muotoilunsa puolesta hyvin rakennukseen, jossa muut ikkunat ovat kiinteitä.

3. Kiinteä maisemaikkuna varustettuna tuuletusluukulla

Pelkistetty maisemaikkuna sopii myös löylyhuoneeseen, mutta silloin sen rinnalle kannattaa valita tuuletusluukku. Tähänkin tarpeeseen löytyy tyylikäs ikkuna Tiivin mallistosta. Pienikokoinen tuuletusluukku tarjoaa turvallisen tuuletusratkaisun myös silloin, kun luukku halutaan jättää pidemmäksi aikaa auki. Kiinteän ikkunan ja tuuletusluukun yhdistelmä sopii erinomaisesti saunoihin, jossa tarvitaan leveää valoaukkoa.