Lisää valoa liukuovella

Liukuovi talvella rintamamiestalon olohuoneessa

1960-luvun alussa rakennettu puolitoistakerroksinen omakotitalo oli kuiva ja tukevarakenteinen lähtökohta paluumuuttajaperheen maaseutuasunnoksi. Valoa ja avaruutta kuitenkin haluttiin lisää, sillä alkuperäiset ikkunat olivat kovin pieniä. Talon isäntä halusi kuitenkin kunnoittaa remontissa talon alkuperäistä tyyliä.

Talon julkisivu ei juurikaan remontissa muuttunut, mutta olohuoneeseen asennettiin suuri liukuovi. Heti remontin jälkeisillä pakkasilla ratkaisu osoittautui onnistuneeksi: liukuoven edessä on vedoton, valoisan näköalan tarjoava rentoutumispaikka, josta voi tarkkailla metsän laidassa liikkuvia peuroja. 

Yläkertaan saatiin reilusti lisää auringonvaloa, kun vanhojen neliön muotoisten ikkunoiden tilalle vaihdettiin ranskalaisen parvekkeen ovet, joissa on huomaamaton integroitu lasikaide. Kippimekanismi mahdollistaa ikkuna yläreunan raottamisen tuuletusta varten eikä vähäinen sadekaan pääse sisälle, vaikka ovi olisi tuuletusasennossa. 

Vaikka muutokset ovat osassa huoneisa suuria, valkoiset puitteet ja Tiivi Kristalli -ikkunoiden yksinkertaisen tyylikäs muotoilu istuvat liki huomaamatta suomalaiseen käytännölliseen rakennustyyliin.